Wiśniowe rogaliki
Możesz użyć wiśni z kompotu.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do piecz.
- 20 dag jogurtu, jajko, sól
- 25 dag margaryny
- 100 ml mleka
- 5 dag cukru
- 25 dag orzechów włoskich
- 4 łyżki rumu
- 5 dag biszkoptów
- 10 dag wiśni
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj jogurt naturalny, pokrojoną na kawałki margarynę oraz szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw na 15 minut w pokojowej temperaturze.
2. Mleko wlej do rondelka, dodaj cukier, zagotuj. Orzechy drobno posiekaj. 5 dag odłóż do dekoracji, resztę wsyp do rondelka z mlekiem.
3. Całość chwilę pogotuj, a potem zdejmij z ognia i przestudź. Dodaj rum, wymieszaj. Na koniec do masy wmieszaj drobno pokruszone biszkopty oraz umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki wiśnie.
4. Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj na okrągłe placki. Każdy pokrój na 8 trójkątów. Rozłóż masę i zwijaj ciasto, tworząc rogaliki. Posmaruj je jajkiem i posyp resztą orzechów. Piecz 20 min w 180 st.