Wiśniowe rogaliki

Możesz użyć wiśni z kompotu.

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 20 dag jogurtu, jajko, sól
  • 25 dag margaryny
  • 100 ml mleka
  • 5 dag cukru
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 4 łyżki rumu
  • 5 dag biszkoptów
  • 10 dag wiśni

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj jogurt naturalny, pokrojoną na kawałki margarynę oraz szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw na 15 minut w pokojowej temperaturze.

Reklama

2. Mleko wlej do rondelka, dodaj cukier, zagotuj. Orzechy drobno posiekaj. 5 dag odłóż do dekoracji, resztę wsyp do rondelka z mlekiem.

3. Całość chwilę pogotuj, a potem zdejmij z ognia i przestudź. Dodaj rum, wymieszaj. Na koniec do masy wmieszaj drobno pokruszone biszkopty oraz umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki wiśnie.

4. Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj na okrągłe placki. Każdy pokrój na 8 trójkątów. Rozłóż masę i zwijaj ciasto, tworząc rogaliki. Posmaruj je jajkiem i posyp resztą orzechów. Piecz 20 min w 180 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje