Włoski sos do makaronu

Marzy ci się obiad we włoskim stylu? Zapomnij o sosach ze słoika! Podajemy prosty przepis na prawdziwy, włoski sos do makaronu.

Makaron z sosem
Makaron z sosem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 pomidorów
  • 3-4 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 35 dag makaronu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, chili w proszku
  • 3 gałązki bazylii
  • 6 łyżek grubo startego parmezanu

Przygotowanie:

Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój na cząstki. Marchewki obierz, umyj, potnij w kosteczkę albo grubo zetrzyj. Por oczyść, opłucz, drobno pokrój. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, a strąk opłucz, osusz, potnij na niewielkie kawałeczki.

W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchewkę i koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż.

Dodaj kawałeczki papryki, pora oraz cząstki pomidorów. Dolej bulion i doprowadź do wrzenia.

Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Duś bez przykrycia jeszcze 8–10 minut. Makaron odcedź, osącz na sitku. Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekaną bazylią i wiórkami parmezanu.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas