Włoski sos do makaronu
Marzy ci się obiad we włoskim stylu? Zapomnij o sosach ze słoika! Podajemy prosty przepis na prawdziwy, włoski sos do makaronu.
Składniki:
- 8 pomidorów
- 3-4 marchewki
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 35 dag makaronu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, chili w proszku
- 3 gałązki bazylii
- 6 łyżek grubo startego parmezanu
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój na cząstki. Marchewki obierz, umyj, potnij w kosteczkę albo grubo zetrzyj. Por oczyść, opłucz, drobno pokrój. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, a strąk opłucz, osusz, potnij na niewielkie kawałeczki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchewkę i koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż.
Dodaj kawałeczki papryki, pora oraz cząstki pomidorów. Dolej bulion i doprowadź do wrzenia.
Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Duś bez przykrycia jeszcze 8–10 minut. Makaron odcedź, osącz na sitku. Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekaną bazylią i wiórkami parmezanu.