Reklama

Reklama

Włoskie ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami trochę inaczej.


Reklama

Składniki:

  • 750 g śliwek
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • Szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 75 g makaroników
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Śliwki poprzekrawać na pół i wypestkować. 2 jajka rozdzielić. Tłuszcz, 100 g cukru i sól utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodać 2 jajka i 2 żółtka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i porcjami, na przemian z likierem, dodawać do masy. Wmieszać makaroniki. Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (26 cm O). Wyrównać. Nałożyć śliwki i piec w 175 st. C przez 35 minut. 5 minut przed końcem pieczenia ubić białka z dodatkiem soku z cytryny, dosypując 100 g cukru. Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć pianę, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć, oddzielić ciasto od brzegów formy. Pozostawić, aby ostygło w formie.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | śliwki | Włoskie ciasto ze śliwkami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje