Włoskie ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami trochę inaczej.
Składniki:
- 750 g śliwek
- 4 jajka
- 125 g masła
- 200 g cukru
- Szczypta soli
- 150 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki likieru migdałowego
- 75 g makaroników
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śliwki poprzekrawać na pół i wypestkować. 2 jajka rozdzielić. Tłuszcz, 100 g cukru i sól utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodać 2 jajka i 2 żółtka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i porcjami, na przemian z likierem, dodawać do masy. Wmieszać makaroniki. Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (26 cm O). Wyrównać. Nałożyć śliwki i piec w 175 st. C przez 35 minut. 5 minut przed końcem pieczenia ubić białka z dodatkiem soku z cytryny, dosypując 100 g cukru. Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć pianę, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć, oddzielić ciasto od brzegów formy. Pozostawić, aby ostygło w formie.