Włoskie danie pasta e fagioli doskonałe na zimę
Jedno z najbardziej znanych specjałów włoskiej kuchni, pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą jest znakomitym daniem w okresie chłodów- przypominają specjaliści ds. żywienia we Włoszech. Duża część tego kraju zmaga się z wyjątkowo rzadkim w tej części Europy atakiem srogiej zimy.
To danie o wyjątkowo długiej historii i tradycji, pochodzące - jak się przypuszcza- z okolic Wenecji albo z Toskanii, wyróżnia się tym, że jest wyjątkowo pożywne i rozgrzewające.
Początkowo była to bardzo popularna potrawa ubogiej ludności wiejskiej. Obecnie serwowane jest także w eleganckich restauracjach.
Jego przygotowanie należy zacząć od podsmażenia na oliwie pokrojonej w drobną kostkę cebuli, marchewki i naci selera. Następnie trzeba zalać je rosołem i dodać kawałki surowej szynki , a potem sos pomidorowy i ugotowaną, odcedzoną fasolę odmiany borlotti.
Do płynnego sosu wrzucić należy na koniec ugotowany makaron, najlepiej krótki typu kolanka. Doprawić rozmarynem. Danie powinno mieć konsystencję gęstej zupy.
Gastroenterolog Luca Piretta z uniwersytetu La Sapienza w Rzymie poleca też przemarzniętym Włochom wszelkie kaloryczne, bogate w składniki zupy z warzywami strąkowymi, czyli minestroni. Gotuje się je z różnych odmian soczewicy i fasoli oraz ciecierzycy, z dodatkiem jarzyn i pęczaku.
Jak zauważa Piretta, dania te pomagają organizmowi zwalczyć sezonowe choroby, od infekcji i przeziębienia po grypę.
Takie działanie mają też bogate w witaminę A dynia, czerwona sałata (radicchio) i marchewka. Specjalista radzi też jeść kiwi jako źródło witaminy C.
Działanie przeciwzapalne mają też ryby- przypomina. To zaś oznacza, że także na przykład tuńczyk może pomóc uchronić się przed grypą.
Z Rzymu Sylwia Wysocka