Włoskie paluszki z rozmarynem
W dużej misce wymieszaj mąkę, oliwki, rozmaryn, drożdże i cukier.
Składniki na 16 sztuk:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki czarnych oliwek
- drobno posiekanych
- 2 łyżki igiełek świeżego rozmarynu posiekanych
- 7 g (saszetka) suszonych drożdży
- łyżeczka cukru pudru
- 1/2 szklanki gorącej wody
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, oliwki, rozmaryn, drożdże i cukier. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj wodę z oliwą i dodaj do ciasta, dalej mieszając. Zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj oliwą i włóż z powrotem do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia.
3. Zagnieć ciasto ponownie. Podziel na 16 części i zroluj je na długie paluszki grubości ok. 1 cm. Ułóż na wyłożonej papierem półce. Piecz 15 minut, tak aby się zrumieniły.
4. Wyjmij paluszki z piekarnika i przełóż na drucianą półkę, aby wystygły. Podawaj z dowolnym dipem, np. z sera pleśniowego zmiksowanego z gruszką i miodem.