Włoskie pieczywo

Proste przepisy na włoskie chleby i bułeczki. Delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz - doskonałe jako dodatek oraz solo.

Focaccia z oliwkami
Focaccia z oliwkami123RF/PICSEL

Focaccia z oliwkami

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłej wody oraz taką ilością mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj sól, resztę wody i 1/4 szkl. oliwy. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformuj kulę. Przełóż ją do miseczki, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 1 godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Blachę (30 na 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Powtykaj w nie oliwki. Piecz ok. 35 minut w temp. 200 st. Kawałki pieczywa podawaj lekko zamoczone w oliwie  z dodatkiem suszonych ziół, soli oraz czosnku.

Rada kucharza

Jeśli do ciasta dodasz 1 mały ziemniak  (ok. 10 dag), wcześniej ugotowany i rozgnieciony na piure, focaccia będzie dłużej świeża.

Puszysta ciabatta

Puszysta ciabatta
Puszysta ciabatta123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Płatki owsiane pokrusz, zalej miodem oraz ciepłą wodą. Wkrusz drożdże. Dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut. W tym czasie mąkę przesiej do miseczki. Dodaj sól oraz oliwę (możesz dołożyć także posiekane suszone pomidory albo zioła). Dołóż zaczyn z drożdży  z płatkami. Dobrze wymieszaj. Przykryj miseczkę z ciastem wilgotną ściereczką i odstaw na około 1 godzinę.

2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozdziel.  Z każdej części uformuj owalny bochenek. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz przez 15 minut w temp. 235 st. Zmniejsz temp. do 150 st. i piecz przez kolejne 15 minut.

Rada kucharza

Do wypieku pieczywa dobrze jest użyć  mąki chlebowej typ 850, ale ze zwykłej mąki (typ 500 albo 450) ciabatta też się uda.

Bułeczki ciriole

Bułeczki ciriole
Bułeczki ciriole123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj sól, cukier  i oliwę. Wlewając wodę, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

2. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 8 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki owalny placek. Potem placki zroluj. Ułóż tzw. szwem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem, lekko wyciągając końce. Odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut, by ciasto ponownie podrosło.

3. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki natnij wzdłuż nożem, uważając, by nie przeciąć ich do końca. Piecz 20 minut w 220 st.

Rada kucharza

Nie przechowuj bułek i chleba w lodówce. W niskich temperaturach (od 0 do 10 stopni C) pieczywo najszybciej czerstwieje.

Paluszki grissini

Paluszki grissini
Paluszki grissini123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wlej wodę. Miseczkę przykryj i odstaw na 20 minut. Kiedy zaczyn podrośnie, do miseczki przesiej resztę mąki. Wsyp sól  i wlej oliwę. Zagnieć ciasto. Miseczkę ponownie przykryj i odstaw ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 16 porcji. Z każdej uformuj cienki wałeczek.

2. Paluszki grissini ułóż na blasze posmarowanej oliwą, zachowując odstępy. Odstaw na 20-30 minut, by ciasto ponownie podrosło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 10-15 minut.

Rada kucharza

Paluszki grissini są gotowe, gdy się lekko zrumienią i ciasto będzie zupełnie wysuszone. Podawaj je np. owinięte szynką parmeńską.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas