Reklama

Reklama

Włoskie pieczywo

Proste przepisy na włoskie chleby i bułeczki. Delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz - doskonałe jako dodatek oraz solo.

Focaccia z oliwkami

Czas przyrządzenia: 20 min + wyrastanie i pieczenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 1 szkl. zielonych oliwek

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłej wody oraz taką ilością mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj sól, resztę wody i 1/4 szkl. oliwy. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformuj kulę. Przełóż ją do miseczki, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Reklama

2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Blachę (30 na 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Powtykaj w nie oliwki. Piecz ok. 35 minut w temp. 200 st. Kawałki pieczywa podawaj lekko zamoczone w oliwie  z dodatkiem suszonych ziół, soli oraz czosnku.

Rada kucharza

Jeśli do ciasta dodasz 1 mały ziemniak  (ok. 10 dag), wcześniej ugotowany i rozgnieciony na piure, focaccia będzie dłużej świeża.

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | pieczywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje