Włoskie pieczywo
Proste przepisy na włoskie chleby i bułeczki. Delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz - doskonałe jako dodatek oraz solo.
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłej wody oraz taką ilością mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj sól, resztę wody i 1/4 szkl. oliwy. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformuj kulę. Przełóż ją do miseczki, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Blachę (30 na 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Powtykaj w nie oliwki. Piecz ok. 35 minut w temp. 200 st. Kawałki pieczywa podawaj lekko zamoczone w oliwie z dodatkiem suszonych ziół, soli oraz czosnku.
Jeśli do ciasta dodasz 1 mały ziemniak (ok. 10 dag), wcześniej ugotowany i rozgnieciony na piure, focaccia będzie dłużej świeża.
1. Płatki owsiane pokrusz, zalej miodem oraz ciepłą wodą. Wkrusz drożdże. Dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut. W tym czasie mąkę przesiej do miseczki. Dodaj sól oraz oliwę (możesz dołożyć także posiekane suszone pomidory albo zioła). Dołóż zaczyn z drożdży z płatkami. Dobrze wymieszaj. Przykryj miseczkę z ciastem wilgotną ściereczką i odstaw na około 1 godzinę.
2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozdziel. Z każdej części uformuj owalny bochenek. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz przez 15 minut w temp. 235 st. Zmniejsz temp. do 150 st. i piecz przez kolejne 15 minut.
Do wypieku pieczywa dobrze jest użyć mąki chlebowej typ 850, ale ze zwykłej mąki (typ 500 albo 450) ciabatta też się uda.
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj sól, cukier i oliwę. Wlewając wodę, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
2. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 8 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki owalny placek. Potem placki zroluj. Ułóż tzw. szwem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem, lekko wyciągając końce. Odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut, by ciasto ponownie podrosło.
3. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki natnij wzdłuż nożem, uważając, by nie przeciąć ich do końca. Piecz 20 minut w 220 st.
Nie przechowuj bułek i chleba w lodówce. W niskich temperaturach (od 0 do 10 stopni C) pieczywo najszybciej czerstwieje.
1. Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wlej wodę. Miseczkę przykryj i odstaw na 20 minut. Kiedy zaczyn podrośnie, do miseczki przesiej resztę mąki. Wsyp sól i wlej oliwę. Zagnieć ciasto. Miseczkę ponownie przykryj i odstaw ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 16 porcji. Z każdej uformuj cienki wałeczek.
2. Paluszki grissini ułóż na blasze posmarowanej oliwą, zachowując odstępy. Odstaw na 20-30 minut, by ciasto ponownie podrosło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 10-15 minut.
Paluszki grissini są gotowe, gdy się lekko zrumienią i ciasto będzie zupełnie wysuszone. Podawaj je np. owinięte szynką parmeńską.