Włoskie pieczywo

Focaccia z oliwkami
Focaccia z oliwkami123RF/PICSEL

Focaccia z oliwkami

Składniki

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 1 szkl. zielonych oliwek
10 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Puszysta ciabatta

Puszysta ciabatta
Puszysta ciabatta123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 czubate szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
12 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Bułeczki ciriole

Bułeczki ciriole
Bułeczki ciriole123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. drożdży suszonych
  • 1 niepełna szkl. letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliw
8 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Paluszki grissini

Paluszki grissini
Paluszki grissini123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • oliwa do posmarowania blachy
16 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza