Wołowina po debreczyńsku
Z kuchni węgierskiej.

Składniki na 4 porcje:
- 3 cebule, - ząbek czosnku, - 4 plastry wołowiny po175 g (zadniej), - 2 łyżeczki soli, - 2 łyżki mąki, - 4 łyżki smalcu, - 3 łyżki ostrej papryki w proszku, - majeranek suszony , 1/2 łyżeczki kminku, - 75 dag ziemniaków, - 4 strąki papryki (zielonej), - 4 pomidory, - 8 kiełbasek debrczyńskich lub paprykowych
Przygotowanie:
1. Mięso posól, obtocz w mące u usmaż na smalcu. przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Oprósz przyprawami. Dodaj roztarty czosnek, zalej 1/2 filiżanki wody, zagotuj. Przelej do garnka z wołowiną. 2. Duś pod przykryciem 50 minut. Po 30 minutach duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki ziemniaki, kawałki kiełbasek oraz paski papryki i obrane ze skórki ćwiartki pomidorów. Dolej tyle wody, aby wszystko przykryła do połowy. Duś pod przykryciem jeszcze 20 minut. Czas przygotowania: 70 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 510 kcal.