Wołowina po debreczyńsku

Z kuchni węgierskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 3 cebule,
- ząbek czosnku,
- 4 plastry wołowiny po175 g (zadniej),
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki smalcu,
- 3 łyżki ostrej papryki w proszku,
- majeranek suszony , 1/2 łyżeczki kminku,
- 75 dag ziemniaków,
- 4 strąki papryki (zielonej),
- 4 pomidory,
- 8 kiełbasek debrczyńskich lub paprykowych

Przygotowanie:

1. Mięso posól, obtocz w mące u usmaż na smalcu. przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Oprósz przyprawami. Dodaj roztarty czosnek, zalej 1/2 filiżanki wody, zagotuj. Przelej do garnka z wołowiną.
2. Duś pod przykryciem 50 minut. Po 30 minutach duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki ziemniaki, kawałki kiełbasek oraz paski papryki i obrane ze skórki ćwiartki pomidorów. Dolej tyle wody, aby wszystko przykryła do połowy. Duś pod przykryciem jeszcze 20 minut.
Czas przygotowania: 70 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 510 kcal.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas