Składniki na 8 kieliszków: - cienko obrana skórka z jednej limonki, - pęczek mięty, - 160 ml lemoniady, - 300 g śmietany, - 2 łyżki cukru, - 160 ml likieru miętowego, - 160 ml wódki, - 240 ml soku ananasowego, - 80 ml syropu (cukrowego), - kostki lodu Przygotowanie: Skórkę z limonki ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Suszyć w piekarniku przy temp. 50 st. C przez 30 minut. Miętę umyć, oberwać listki, włożyć do miski i rozetrzeć. Zalać lemoniadą i odstawić. 150 g śmietany ubić. Skórkę z limonki zmiksować i zmieszać z cukrem. Lemoniadę odcedzić. 80 ml likieru miętowego, wódkę, sok ananasowy, 150 g śmietany, lemoniadę i syrop umieścić w shakerze. Dopełnić lodem i mocno wstrząsnąć. Brzegi kieliszków zanurzać najpierw w wodzie, potem w mieszance cukru i skórki z limonki. Do każdego kieliszka nalać po łyżce likieru miętowego. Wlewać płyn z shakera (np. po trzonku łyżeczki). Na wierzch dać bitą śmietanę. Posypać resztą limonkowego cukru. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1830 kJ/437 kcal