Wrap z grillowanym kurczakiem
Wrap to nieskomplikowane danie zachwyci nasze podniebienia niecodziennym połączeniem warzyw wraz z soczystym kurczakiem oraz sosem.

Składniki
- 4 duże tortille pełnoziarniste
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- po 1/2 łyżeczki: kurkumy, kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru,
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 duży bakłażan
- oliwa z oliwek
- 1 opakowanie jarmużu
- natka pietruszki
- pęczek świeżej mięty
- 1 mała cebula
- 4 łyżki oliwy
- łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- kilka rzodkiewek
- kilka pomidorków cherry
- Sos sezamowy np. Roleski
Sposób przygotowania
1. Piersi kurczaka czyścimy z błon i kroimy w grube plastry. Wyciskamy czosnek przez praskę. W miseczce mieszamy przyprawy z oliwą i sokiem z limonki. Kurczaka dokładnie nacieramy czosnkiem oraz mieszanką przypraw. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy kurczaka do momentu, aż będzie złocisto-brązowy z obu stron, następnie ściągamy z patelni i odkładamy.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 215 st. Myjemy bakłażana i kroimy w centymetrowe plastry. Smarujemy oliwą z oliwek z dwóch stron i solimy. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 25-30 minut, obracając po 20 minutach.
3. Jarmuż, natkę, miętę i cebulę siekamy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
4. Na dużej, rozgrzanej patelni podgrzewamy placki do wrapów, po kilkanaście sekund z każdej strony.
5. Ciepłe tortillę smarujemy sosem sezamowym, na środku układamy kurczaka, sałatkę oraz kilka plastrów upieczonego bakłażana. Polewamy dodatkowo odrobiną Sosu Sezamowego. Dekorujemy natką i plastrami rzodkiewki.