Reklama

Reklama

Wrap z grillowanym kurczakiem

Wrap to nieskomplikowane danie zachwyci nasze podniebienia niecodziennym połączeniem warzyw wraz z soczystym kurczakiem oraz sosem.

Składniki

  • 4 duże tortille pełnoziarniste
  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1/2 łyżeczki: kurkumy, kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 duży bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • 1 opakowanie jarmużu
  • natka pietruszki
  • pęczek świeżej mięty
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • kilka rzodkiewek
  • kilka pomidorków cherry
  • Sos sezamowy np. Roleski

Sposób przygotowania

1. Piersi kurczaka czyścimy z błon i kroimy w grube plastry. Wyciskamy czosnek przez praskę. W miseczce mieszamy przyprawy z oliwą i sokiem z limonki. Kurczaka dokładnie nacieramy czosnkiem oraz mieszanką przypraw. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy kurczaka do momentu, aż będzie złocisto-brązowy z obu stron, następnie ściągamy z patelni i odkładamy.

Reklama

2. Rozgrzewamy piekarnik do 215 st. Myjemy bakłażana i kroimy w centymetrowe plastry. Smarujemy oliwą z oliwek z dwóch stron i solimy. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 25-30 minut, obracając po 20 minutach.

3. Jarmuż, natkę, miętę i cebulę siekamy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystko wrzucamy  do dużej miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.

4. Na dużej, rozgrzanej patelni podgrzewamy placki do wrapów, po kilkanaście sekund z każdej strony.

5. Ciepłe tortillę smarujemy sosem sezamowym, na środku układamy kurczaka, sałatkę oraz kilka plastrów upieczonego bakłażana. Polewamy dodatkowo odrobiną Sosu Sezamowego. Dekorujemy natką i plastrami rzodkiewki.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje