Wróg złego cholesterolu, sprzymierzeniec serca. Pij 3 razy dziennie

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Zalety głogu jako pierwsza doceniła medycyna ludowa. Współcześni lekarze także doceniają właściwości zdrowotne rośliny, zalecając ją nie tylko w celach leczniczych, ale także profilaktycznych. Preparatem, który bez problemu przygotujemy w domu, jest herbata z głogu. Jakie są jej właściwości oraz kto powinien uważać z jej spożywaniem? Podpowiadamy.

Dlaczego warto pić herbatę z głogu?
Dlaczego warto pić herbatę z głogu?123RF/PICSEL

  • Głóg bez problemu wykorzystamy w domowej kuchni, przygotowując na bazie owoców smaczne przetwory, m.in. soki, dżemy, konfitury, galaretki, herbaty oraz nalewki.
  • Zbyt duża dawka głogu może wywołać serię niepożądanych skutków ubocznych, wśród których znajdują się: zawroty i bóle głowy, kołatanie serca, senność oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
  • Preparaty na bazie głogu wchodzą w niepożądane reakcje z lekami rozszerzającymi naczynia krwionośne. Mogą osłabiać działanie specjalistycznych preparatów stosowanych przy arytmii, nadciśnieniu, dławicy piersiowej czy niewydolności serca.

Czym jest głóg?

Bodlak, bobłek, ciernik czy cierń biała, to inne nazwy głogu. Roślina wywodzi się z rodziny różowatych i jest ciernistym krzewem lub drzewem. Występuje przede wszystkim na terenach Europy, Ameryki Północnej oraz Azji.

W Polsce często wyrasta dziko, choć ogrodnicy chętnie uprawiają ją także w przydomowych lub miejskich ogrodach. Chętniej wybieranymi odmianami są przede wszystkim głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy, pośredni oraz wieloowocowy. Roślina wiosną pokrywa się białymi oraz czerwonymi kwiatami, a następnie owocuje. Choć jest traktowana przede wszystkim jako gatunek ozdobny, trudno odmówić jej licznych właściwości zdrowotnych. Medycyna wykorzystuje przede wszystkim kwiatostany oraz owoce, w których skrywa się najwięcej substancji czynnych.

Właściwości rośliny

Herbatka z głogu obniża poziom złego cholesterolu
Herbatka z głogu obniża poziom złego cholesterolu123RF/PICSEL

W kwiatach oraz owocach głogu skrywa się sporo składników mineralnych, witamin oraz innych związków chętnie wykorzystywanych w celach leczniczych oraz profilaktycznych. W roślinie znajdziemy przede wszystkim:

  • potas,
  • magnez,
  • fosfor,
  • sód,
  • witaminę C,
  • flawonoidy,
  • procyjanidy.

Połączenie wymienionych składników sprawia, że głóg wykazuje wyjątkowo silne właściwości lecznicze. Włączenie do diety ekstraktów z owoców lub kwiatów wspomaga układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom złego cholesterolu LDL, dba o prawidłowe parametry dobrego cholesterolu HDL oraz wpływa na regulowanie ciśnienia krwi. Dzięki obecności flawonoidów, głóg to roślina działająca przeciwzapalnie. Kolejną zaletą gatunku jest wysoka zawartość antyoksydantów, a przede wszystkim polifenoli, które skutecznie walczą z atakującymi organizm wolnymi rodnikami. Głóg przeciwdziała także rozwojowi drobnoustrojów, zwalczając m.in. paciorkowce oraz gronkowce.

Głóg - zastosowanie w leczeniu

Medycyna ludowa oraz naturalna od zarania dziejów bazowały na właściwościach roślin. Jedną z chętniej wykorzystywanych był właśnie głóg. Stosowano go przede wszystkim na biegunki, astmę, bezsenność oraz zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego. Medycyna chińska sięga po głóg w celu zniwelowania dolegliwości trawiennych oraz przy zaburzeniach krążenia.

Apteczne preparaty z głogiem najczęściej mają skutecznie obniżać ciśnienie oraz wspomagać pracę serca. Dzieje się tak dzięki wpływaniu na lepsze ukrwienie mięśnia sercowego oraz przepływ wieńcowy krwi. Głogu nie może także zabraknąć w specjalnie skomponowanych mieszankach o działaniu wyciszającym, uspokajającym oraz przeciwdziałającym miażdżycy. Co ciekawe, wyciąg z głogu stosuje się także zewnętrznie, w przypadku urazów, stłuczeń oraz obrzęków.

Herbata z głogu - jak przyrządzić?

Do przyrządzenia herbaty z głogu potrzebujemy owoców lub kwiatów
Do przyrządzenia herbaty z głogu potrzebujemy owoców lub kwiatów123RF/PICSEL

Preparaty głogowe bez problemu dostaniemy w aptekach, sklepach zielarskich oraz licznych punktach z ekologiczną żywnością. Najczęściej występują w formie suszonych owoców lub kwiatów, a także płynu i tabletek. Asortyment wymienionych miejsc obejmuje także suplementy diety, a nawet dżemy, nalewki, wina i cukierki.

Jak przygotować herbatę z głogu w domowych warunkach? Wystarczy do ulubionego kubka wrzucić jedną łyżeczkę suszonych kwiatów oraz liści, a następnie zalać ciepłą wodą, przykryć niewielkim talerzykiem i zaparzać przez 3 minuty. W kolejnym kroku wystarczy przecedzić powstały napój i wypijać dwa razy dziennie. Alternatywie możemy zalać dwie łyżeczki owoców głogu wrzątkiem i pozostawić na ok. 20 minut. Specjaliści zalecają picie takiego naparu 3 razy dziennie.

Przeciwwskazania do stosowania głogu

Choć lista zalet głogu potrafi przekonać nawet największego sceptyka, istnieje kilka przeciwwskazań związanych z jego stosowaniem. Warto pamiętać, by przed pierwszym użyciem skonsultować swój plan z lekarzem. Dotyczy to zwłaszcza osób zmagających się z poważnymi schorzeniami, np. chorych na niewydolność serca. Odradza się także korzystanie z produktu roślinnego w okresie ciąży i karmienia piersią.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas