Wróg złego cholesterolu, sprzymierzeniec serca. Pij 3 razy dziennie

Dlaczego warto pić herbatę z głogu?
Dlaczego warto pić herbatę z głogu?123RF/PICSEL
  • Głóg bez problemu wykorzystamy w domowej kuchni, przygotowując na bazie owoców smaczne przetwory, m.in. soki, dżemy, konfitury, galaretki, herbaty oraz nalewki.
  • Zbyt duża dawka głogu może wywołać serię niepożądanych skutków ubocznych, wśród których znajdują się: zawroty i bóle głowy, kołatanie serca, senność oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
  • Preparaty na bazie głogu wchodzą w niepożądane reakcje z lekami rozszerzającymi naczynia krwionośne. Mogą osłabiać działanie specjalistycznych preparatów stosowanych przy arytmii, nadciśnieniu, dławicy piersiowej czy niewydolności serca.

Czym jest głóg?

Zobacz również:

    Właściwości rośliny

    Herbatka z głogu obniża poziom złego cholesterolu
    Herbatka z głogu obniża poziom złego cholesterolu123RF/PICSEL
    • potas,
    • magnez,
    • fosfor,
    • sód,
    • witaminę C,
    • flawonoidy,
    • procyjanidy.

    Głóg - zastosowanie w leczeniu

    Herbata z głogu - jak przyrządzić?

    Do przyrządzenia herbaty z głogu potrzebujemy owoców lub kwiatów
    Do przyrządzenia herbaty z głogu potrzebujemy owoców lub kwiatów123RF/PICSEL

    Przeciwwskazania do stosowania głogu

    Napar na bóle menstruacyjneInteria DIYInteria DIY