Wróg złego cholesterolu, sprzymierzeniec serca. Pij 3 razy dziennie
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Zalety głogu jako pierwsza doceniła medycyna ludowa. Współcześni lekarze także doceniają właściwości zdrowotne rośliny, zalecając ją nie tylko w celach leczniczych, ale także profilaktycznych. Preparatem, który bez problemu przygotujemy w domu, jest herbata z głogu. Jakie są jej właściwości oraz kto powinien uważać z jej spożywaniem? Podpowiadamy.
Spis treści:
Czym jest głóg?
Bodlak, bobłek, ciernik czy cierń biała, to inne nazwy głogu. Roślina wywodzi się z rodziny różowatych i jest ciernistym krzewem lub drzewem. Występuje przede wszystkim na terenach Europy, Ameryki Północnej oraz Azji.
W Polsce często wyrasta dziko, choć ogrodnicy chętnie uprawiają ją także w przydomowych lub miejskich ogrodach. Chętniej wybieranymi odmianami są przede wszystkim głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy, pośredni oraz wieloowocowy. Roślina wiosną pokrywa się białymi oraz czerwonymi kwiatami, a następnie owocuje. Choć jest traktowana przede wszystkim jako gatunek ozdobny, trudno odmówić jej licznych właściwości zdrowotnych. Medycyna wykorzystuje przede wszystkim kwiatostany oraz owoce, w których skrywa się najwięcej substancji czynnych.
Właściwości rośliny
W kwiatach oraz owocach głogu skrywa się sporo składników mineralnych, witamin oraz innych związków chętnie wykorzystywanych w celach leczniczych oraz profilaktycznych. W roślinie znajdziemy przede wszystkim:
- potas,
- magnez,
- fosfor,
- sód,
- witaminę C,
- flawonoidy,
- procyjanidy.
Połączenie wymienionych składników sprawia, że głóg wykazuje wyjątkowo silne właściwości lecznicze. Włączenie do diety ekstraktów z owoców lub kwiatów wspomaga układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom złego cholesterolu LDL, dba o prawidłowe parametry dobrego cholesterolu HDL oraz wpływa na regulowanie ciśnienia krwi. Dzięki obecności flawonoidów, głóg to roślina działająca przeciwzapalnie. Kolejną zaletą gatunku jest wysoka zawartość antyoksydantów, a przede wszystkim polifenoli, które skutecznie walczą z atakującymi organizm wolnymi rodnikami. Głóg przeciwdziała także rozwojowi drobnoustrojów, zwalczając m.in. paciorkowce oraz gronkowce.
Głóg - zastosowanie w leczeniu
Medycyna ludowa oraz naturalna od zarania dziejów bazowały na właściwościach roślin. Jedną z chętniej wykorzystywanych był właśnie głóg. Stosowano go przede wszystkim na biegunki, astmę, bezsenność oraz zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego. Medycyna chińska sięga po głóg w celu zniwelowania dolegliwości trawiennych oraz przy zaburzeniach krążenia.
Apteczne preparaty z głogiem najczęściej mają skutecznie obniżać ciśnienie oraz wspomagać pracę serca. Dzieje się tak dzięki wpływaniu na lepsze ukrwienie mięśnia sercowego oraz przepływ wieńcowy krwi. Głogu nie może także zabraknąć w specjalnie skomponowanych mieszankach o działaniu wyciszającym, uspokajającym oraz przeciwdziałającym miażdżycy. Co ciekawe, wyciąg z głogu stosuje się także zewnętrznie, w przypadku urazów, stłuczeń oraz obrzęków.
Herbata z głogu - jak przyrządzić?
Preparaty głogowe bez problemu dostaniemy w aptekach, sklepach zielarskich oraz licznych punktach z ekologiczną żywnością. Najczęściej występują w formie suszonych owoców lub kwiatów, a także płynu i tabletek. Asortyment wymienionych miejsc obejmuje także suplementy diety, a nawet dżemy, nalewki, wina i cukierki.
Jak przygotować herbatę z głogu w domowych warunkach? Wystarczy do ulubionego kubka wrzucić jedną łyżeczkę suszonych kwiatów oraz liści, a następnie zalać ciepłą wodą, przykryć niewielkim talerzykiem i zaparzać przez 3 minuty. W kolejnym kroku wystarczy przecedzić powstały napój i wypijać dwa razy dziennie. Alternatywie możemy zalać dwie łyżeczki owoców głogu wrzątkiem i pozostawić na ok. 20 minut. Specjaliści zalecają picie takiego naparu 3 razy dziennie.
Sprawdź: Jak zrobić napar z bazylii?
Przeciwwskazania do stosowania głogu
Choć lista zalet głogu potrafi przekonać nawet największego sceptyka, istnieje kilka przeciwwskazań związanych z jego stosowaniem. Warto pamiętać, by przed pierwszym użyciem skonsultować swój plan z lekarzem. Dotyczy to zwłaszcza osób zmagających się z poważnymi schorzeniami, np. chorych na niewydolność serca. Odradza się także korzystanie z produktu roślinnego w okresie ciąży i karmienia piersią.
Sprawdź również: