Sok z aronii bez nuty cierpkości. Proste rozwiązanie, które nie wymaga sokownika
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Choć dni wypełnione śnieżnymi zaspami i atakującym z każdej strony mrozem dopiero przed nami, już teraz warto pomyśleć o uzupełnieniu spiżarnianych zapasów. Półki wypełnione smakowitymi przetworami pozwolą na moment wrócić pamięcią do minionego lata. Nie może zabraknąć wśród nich butelek pełnych soku z aronii. Nie tylko poprawia nastrój i zwalcza chandrę, ale dodatkowo wspomaga szybsze leczenie infekcji. Jak przygotować go bez charakterystycznej cierpkości? Podpowiadamy.
Spis treści:
Jak pozbawić sok z aronii cierpkości?
Kuszący zapach oraz intensywna barwa aronii przyciąga wzrok łasuchów. Kto jednak kiedykolwiek próbował tych niewielkich owoców, ten wie, że potrafią być zadziwiająco cierpkie.
Zdarza się, że po zjedzeniu kilku sztuk przez długi czas w ustach utrzymuje się nieprzyjemne uczucie ściągnięcia. Jak wyeliminować ten czynnik z domowego soku? Prostym i dość szybki sposobem na zniwelowanie cierpkości aronii, a co za tym idzie, przygotowywanego z niej soku, jest wstępne zamrożenie partii owoców. Wystarczy przez ok. 3-5 dni potrzymać je w ujemnej temperaturze, by na dobre pozbyć się dominującego cierpkiego smaku.
Domowy przetwór - czy sokownik jest niezbędny?
Bogaty w witaminy i minerały, zachwycający głęboki kolorem i pełnią smaku sok z aronii to jeden z bardziej uniwersalnych napojów. Można dodatkowo rozcieńczać go z wodą, a także użyć jako polewy do licznych deserów, m.in. lodów, placków oraz naleśników. Standardowa lista składników zawiera:
- 1 kg owoców aronii
- 500 g cukru białego
- 1 średnią cytrynę
- 500 ml wody
- garść liści wiśni
Dla osób posiadających sokownik w domu samo wykonanie przetworu będzie wymagało jedynie chwili cierpliwości. Podaną porcję owoców umieszczamy w górnej części sokownika i zasypujemy cukrem, a dolną napełniamy wodą. Sokownik umieszczamy na niewielkim ogniu, by pod wpływem ciepła sok zaczął spływać do środkowej części. Podczas ogrzewania istotne jest stałe pilnowanie poziomu wody.
Brak sokownika nie stanowi przeszkody w przygotowaniu domowego soku z aronii. Wystarczy zaopatrzyć się w duży garnek oraz pozostałe składniki. Naczynie napełniamy wodą, dodajemy owoce, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. Po ok. 30-40 minutach owoce oddadzą cały sok. Teraz wystarczy tylko przefiltrować płyn przez sitko, dosłodzić oraz rozlać do czystych i wcześniej wyparzonych butelek.
Sprawdź: Cudowne właściwości aronii
Sok z aronii bez grama cukru
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować zdrowszą i pozbawioną cukru wersję soku z aronii. Jeśli zdecydujemy się na użycie metody bez sokownika, składnik ten dodaje się zazwyczaj dopiero na końcu. Dzięki temu bez problemu wybierzemy preferowany zamiennik. Czym zastąpić słodkie kryształki w domowym soku aroniowym? Świetnie sprawdzą się inne soki owocowe, m.in. porzeczkowy lub jabłkowy, a także porcja ksylitolu. Ciekawym trikiem będzie także dodanie kilku liści wiśni do gotującego się soku. Nie tylko pogłębią smak i dodadzą apetycznego aromatu, ale dodatkowo złagodzą naturalną cierpkość i wyczuwalną goryczkę owoców.
Sprawdź również: