Wstążki z prowansalską potrawką
Pomysł na szybki i smaczny obiad
Sposób przygotowania
1. Pomidory, cukinie i bakłażan umyj, wytrzyj do sucha. Cebule obierz. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Połówki papryki opłucz, wraz z resztą przygotowanych jarzyn pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę albo obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Rozmaryn opłucz, osusz, igiełki poodrywaj od gałązek i posiekaj je.
2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij na niej cebule i czosnek. Następnie dołóż kawałeczki cukini, bakłażana i papryki. Smaż dalej przez chwilę. Potem zmniejsz płomień i duś ok. 10 minut. W tym czasie w garnku zagotuj posoloną wodę. Dolej pozostałą oliwę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj, zmniejsz płomień. Gotuj go 8-10 minut.
3. Do warzyw dodaj pomidory oraz posiekany rozmaryn. Potrawkę duś jeszcze ok. 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedź, osącz na sitku. Wymieszaj z warzywną potrawką. Od razu podawaj.