Wstążki z prowansalską potrawką
Pomysł na szybki i smaczny obiad

Składniki
- 40 dag makaronu barwionego sokiem z marchewki (wstążki)
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 4–5 pomidorów
- 2 młode cukinie
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- sól
- zioła prowansalskie
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Pomidory, cukinie i bakłażan umyj, wytrzyj do sucha. Cebule obierz. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Połówki papryki opłucz, wraz z resztą przygotowanych jarzyn pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę albo obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Rozmaryn opłucz, osusz, igiełki poodrywaj od gałązek i posiekaj je. 2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij na niej cebule i czosnek. Następnie dołóż kawałeczki cukini, bakłażana i papryki. Smaż dalej przez chwilę. Potem zmniejsz płomień i duś ok. 10 minut. W tym czasie w garnku zagotuj posoloną wodę. Dolej pozostałą oliwę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj, zmniejsz płomień. Gotuj go 8-10 minut. 3. Do warzyw dodaj pomidory oraz posiekany rozmaryn. Potrawkę duś jeszcze ok. 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedź, osącz na sitku. Wymieszaj z warzywną potrawką. Od razu podawaj.