Reklama

Reklama

Wszystko, co musisz wiedzieć o bakłażanie

Sprawdzone rady gospodyń domowych.

1. Bakłażany chłoną dużą ilość tłuszczu, dlatego po usmażeniu kładź je na chwilę na papierowym ręczniku. Możesz również przed smażeniem posmarować bakłażany olejem, odstawić na 10 minut i smażyć na suchej patelni.

2. Bakłażany po pokrojeniu szybko ciemnieją, dlatego przygotowuj je tuż przed przyrządzeniem, by nie straciły ładnego wyglądu.

3. Przyrządzając dania z bakłażana, pokrój go, obficie oprósz solą i pozostaw na 15 minut, by puścił sok. Zabieg ten pozwoli pozbyć się charakterystycznej dla warzywa goryczki.

Reklama

4. Kupując bakłażany, wybieraj mniejsze sztuki. Duże mogą okazać się gorzkie i wodniste. Zwróć uwagę również na wygląd skórki, musi być jędrna i bez przebarwień.

5.  Bakłażana możesz kilka dni przechowywać w lodówce, najlepiej w papierowej torebce.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje