Wszystko, co musisz wiedzieć o bakłażanie
Sprawdzone rady gospodyń domowych.
1. Bakłażany chłoną dużą ilość tłuszczu, dlatego po usmażeniu kładź je na chwilę na papierowym ręczniku. Możesz również przed smażeniem posmarować bakłażany olejem, odstawić na 10 minut i smażyć na suchej patelni.
2. Bakłażany po pokrojeniu szybko ciemnieją, dlatego przygotowuj je tuż przed przyrządzeniem, by nie straciły ładnego wyglądu.
3. Przyrządzając dania z bakłażana, pokrój go, obficie oprósz solą i pozostaw na 15 minut, by puścił sok. Zabieg ten pozwoli pozbyć się charakterystycznej dla warzywa goryczki.
4. Kupując bakłażany, wybieraj mniejsze sztuki. Duże mogą okazać się gorzkie i wodniste. Zwróć uwagę również na wygląd skórki, musi być jędrna i bez przebarwień.
5. Bakłażana możesz kilka dni przechowywać w lodówce, najlepiej w papierowej torebce.