Wyborne mięsne kieszonki

Nigdy się nie znudzą, bo świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Podane z odpowiednio dobranym nadzieniem zachwycą smakoszy i nie zrujnują domowego budżetu!

Filet w panierce
Filet w panierce123RF/PICSEL

Pierś z indyka w orzechowej panierce

Sposób przygotowania

1. Sznycle opłucz, wytrzyj do sucha. Lekko je rozbij. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Posmaruj nim płaty mięsa. Posyp je solą oraz pieprzem. Odłóż na bok. 

2. Żółty ser pokrój na 8 plasterków. Wędlinę pokrój na 4 słupki. Każdy słupek owiń 2 plasterkami sera. Wędlinę w serze rozłóż na sznyclach. Złóż je na pół albo zwiń. Ew. zepnij. 

3. Panierka: jajko roztrzep trzepaczką z odrobiną soli oraz pieprzu. Mąkę wsyp na talerz. Orzechy (ew. migdały) zmiel, wymieszaj na osobnym talerzu z bułką tartą. 4 Na dużej patelni rozgrzej olej. Kieszonki oprósz mąką. Panieruj w jajku i bułce z orzechami. Włóż na gorący tłuszcz. Smaż na rumiano ze wszystkich stron (ok. 10 minut).

Filet z mozzarellą
Filet z mozzarellą123RF/PICSEL

Sznycle w mozzarelli

Sposób przygotowania

1. Sznycle umyj, osusz. Każdy natrzyj solą, oprósz pieprzem i natnij głęboko wzdłuż. Uważaj, by nie przeciąć mięsa do końca. Szpinak opłucz, osusz. Cebulkę i ząbki czosnku obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce masła. Dołóż szpinak, smaż jeszcze 1 minutę. Farsz przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Mozzarellę zetrzyj na grube wiórki. 

2. Włóż po porcji szpinaku w nacięcia w mięsie. Dodaj pomidory. Brzegi kotletów zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej z pozostałym masłem. Włóż mięso. Zrumień je z obu stron. Przełóż do formy. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 30 minut.

Filet z nadzieniem
Filet z nadzieniem123RF/PICSEL

Filety z farszem pomidorowym

Sposób przygotowania

1. Każdy filet głęboko natnij, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Filety natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Włóż do lodówki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, wysmaż go na chrupko na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia. 

2. Suszone pomidory pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z boczkiem podsmażonym z cebulką i czosnkiem. Dodaj starty ser, przemieszaj składniki. Przygotowany farsz nałóż do kieszonek w mięsie, zepnij wykałaczkami, by nadzienie nie wypadło podczas smażenia. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż przygotowane kieszonki, smaż je ok. 15 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się ładnie ze wszystkich stron. 

Schab z jabłkiem
Schab z jabłkiem123RF/PICSEL

Schab po sztygarsku

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, wytrzyj. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprósz solą i pieprzem, słodką papryką oraz kminkiem i majerankiem. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Potem w mięsie nożem o długim i cienkim ostrzu wytnij 4-5 otworków (na całej długości). Wciśnij w nie kiełbaski. Cebule obierz, posiekaj. 

2. W brytfance rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Włóż schab. Mięso obsmaż ze wszystkich stron. Podlej bulionem. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 40 minut. Jabłka umyj, jedno pokrój w plasterki, a pozostałe na cząstki. Owoce oprósz solą. Schab obłóż cząstkami jabłek. Na wierzchu mięsa połóż plasterki jabłek. Piecz 20-25 minut.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas