Wyjątkowa wielkanocna przekąska

Jajko symbolizuje zdrowie i życie, a także miłość i płodność. Jest też najbardziej popularnym symbolem Świąt Wielkiej Nocy. Dlatego w tym czasie, częściej niż zazwyczaj, przygotowujemy potrawy z jaj. Może w tym roku zaskoczymy naszych domowników i zamiast klasycznych jajek w majonezie zaserwujemy wykwintną przekąskę wg. przepisu Szefa Kuchni Zamku Topacz.

Pomysł na świąteczne śniadanie
Pomysł na świąteczne śniadaniemateriały prasowe

Przepisów na potrawy z jajek jest naprawdę wiele. Jajka sadzone, w koszulce, faszerowane, w galarecie, czy majonezie to tylko niektóre z nich. Jeśli jednak szukamy ciekawej, niestandardowej receptury na przekąskę z jajek, sięgnijmy do autorskiego pomysłu Szefa Kuchni Zamku Topacz, Rafała Borysa. Dzięki temu nasze wielkanocne śniadanie będzie z pewnością wyjątkowe.

Składniki:

  • jajko kacze (ewentualnie może być kurze)
  • jarmuż
  • kiełki rzeżuchy
  • koper włoski (fenkuł)
  • por
  • oliwa truflowa
  • syrop cukrowy Masło

Przygotowanie:

1. Miseczkę wykładamy folią spożywczą, następnie smarujemy oliwą i oprószamy solą. Delikatnie wbijamy jajko (tak, by nie uszkodzić żółtka) i tworzymy z folii sakiewkę, którą gotujemy przez 5 min.

2. Jarmuż przez 3 minuty blanszujemy we wrzątku, a następnie podsmażamy na maśle. Koper włoski drobno kroimy i konfitujemy w syropie cukrowym. Następie robimy tzw. siano z pora. Drobno go siekamy, oprószamy mąką i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. 140 stopni C.

Podanie:

Na dnie talerza układamy kiełki rzeżuchy, następnie konfitowany fenkuł i blanszowany jarmuż. Na tej pierzynce umieszczamy ugotowane jajo, a na nim siano z pora oraz kiełki rzeżuchy. I nasze wielkanocne danie gotowe.

Smacznego!

Jeśli chcielibyście spróbować innych wyjątkowych dań autorstwa Szefa Kuchni Rafała Borysa, zapraszamy do nowej, wykwintnej Restauracji Zamku Topacz. Jest on położony zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.

O zamku Topacz

Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 55 eleganckich pokoi, 4 sale konferencyjne i bankietowe oraz restaurację. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.  

W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy budynek kompleksu hotelowego - Zamek Topacz. Zrewitalizowany obiekt pełni funkcję hotelu z basenem oraz butikowym SPA, w którym świadczone są usługi na poziomie 5-gwiazdkowym. Dotychczasowa oferta obiektu poszerzyła się więc o 9 nowych pokoi spełniających najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem, a także wykwintną restaurację, prowadzoną  przez doświadczonych szefów kuchni.  

Zamek położony jest zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.

Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas