Reklama

Wyjątkowe gołąbki

Każdy, kto spróbował, prosi o dokładkę, nawet jeśli wcześniej nie przepadał za gołąbkami. Dodatek kaszy jaglanej i przepyszny sos pomidorowy czyni z nich wyborne danie obiadowe.

Gołąbki:

Składniki

  • 1/2 kg mielonej piersi indyka lub kurczaka - mięso najlepiej zmielić w domu
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ryżu basmati lub zwykłego
  • 2 główki kapusty
  • 4 ząbki czosnku

Sos pomidorowy:

Składniki

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 cebula, najlepiej czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży koperek
  • pieprz, sól, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, bazylia
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

1. Pierś drobiową oczyszczamy i mielimy, ryż i kaszę gotujemy osobno, zgodnie z przepisami z opakowań.

2. W dużym naczyniu łączymy mielone mięso z ugotowaną kaszą i ryżem, dodajemy szczyptę soli, pieprz, koperek, po czym całość mieszamy.

3. Gotujemy kapustę do miękkości. Ugotowaną wyjmujemy z wody, studzimy, obrywamy zewnętrzne liście, którymi wykładamy denko dużego garnka. Z pozostałych ugotowanych liści i farszu formułujemy gołąbki i układamy jeden za drugim, dość ciasno, na liściach leżących na dnie.

Reklama

4. Odstawiamy ok. 50 ml wody, pozostałej z gotowania kapusty, resztą zalewamy gołąbki, tak, je przykryć. Dodajemy dwa ziarenka ziela angielskiego, dwa liście laurowe, rozdrobnione ząbki czosnku oraz szczyptę soli. Przykrywamy całość i dusimy do miękkości około 20 minut.

5. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, dwa ząbki posiekanego czosnku, zalewamy zblendowanymi pomidorami z puszki, przyprawiamy solą, bazylią i wlewamy 50 ml odstawionej wcześniej wody z gotowania kapusty. Całość mieszamy. Gotowym sosem polewamy gołąbki, dekorujemy np. koperkiem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy