Wyjątkowe naleśniki

Czekoladowe placuszki
Czekoladowe placuszki123RF/PICSEL

Czekoladowe placuszki

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • olej np. słonecznikowy lub rzepakowy
  • 80 g ciemnej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki)
12 sztuk

Sposób przygotowania

Naleśniki z bananem
Naleśniki z bananem123RF/PICSEL

Owsiane z bananami

Składniki

  • 140 g płatków owsianych
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko l 1 łyżka oleju
  • 2 średnie banany
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 50 g rodzynek
4-5 sztuk

Sposób przygotowania

Przepis na naleśniki z seremInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naleśniki z polewą
Naleśniki z polewą123RF/PICSEL

Tort naleśnikowy

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 700 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

- nadzienie

  • 500 g mascarpone lub sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 100 g cukru
  • 200 g ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 250 g śmietanki kremówki 30 proc.

- polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • orzechy laskowe
8-10 porcji
Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Zmysłowe smakiInteria.tv

Naleśniki pomarańczowe

Naleśniki z pomarańczą
Naleśniki z pomarańczą123RF/PICSEL

Składniki

  • 140 g płatków owsianych
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 średnie banany
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 50 g rodzynek
4-5 porcji

Sposób przygotowania

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?