Wyjątkowe naleśniki
Uwielbiane na całym świecie. Możesz je podawać na pożywne śniadanie, podwieczorek lub słodką kolację.

Czekoladowe placuszki
Składniki
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- olej np. słonecznikowy lub rzepakowy
- 80 g ciemnej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki)
Sposób przygotowania
1. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao, sól oraz cukier, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko oraz 3 łyżki oleju, zmiksuj. Mokre składniki dodaj do suchych, krótko zmiksuj (ciasto powinno być lekko grudkowate). 2. Patelnię rozgrzej i posmaruj niewielką ilością oleju. Wylej na nią niewielką porcję ciasta (2-3 łyżki), tworząc małe placuszki. Gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza, przewróć go na drugą stronę. 3. W międzyczasie do rondelka wlej śmietankę, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Placuszki podawaj polane roztopioną czekoladą i udekorowane owocami. Świetnie będzie też pasował syrop klonowy lub bita śmietana.

Owsiane z bananami
Składniki
- 140 g płatków owsianych
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- 1 jajko l 1 łyżka oleju
- 2 średnie banany
- ½ szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane zmiel na mąkę (np. blenderem). Wsyp do miski, dodaj przesianą mąkę, jajko, cukier, mleko oraz olej. Dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadkie - dodaj mąkę, a jeśli za gęste - mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. 2. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie kolistym ruchem po całej patelni. Smaż, a gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni, odwróć naleśnik na drugą stronę. 3. Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Na patelnię lub rondelek z grubym dnem wsyp brązowy cukier i wlej wodę. Podgrzewając na średnim ogniu, skarmelizuj cukier (powinien osiągnąć złoty kolor). Następnie dodaj masło i wymieszaj, żeby składniki dokładnie się połączyły. Dodaj rodzynki i, cały czas mieszając, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj banany, podgrzewaj kolejne 2 minuty. Banany wyłóż na naleśniki.

Tort naleśnikowy
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 700 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- nadzienie
- 500 g mascarpone lub sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego)
- 100 g cukru
- 200 g ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- 250 g śmietanki kremówki 30 proc.
- polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- orzechy laskowe
1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj żółtka, mleko, śmietankę, olej, zmiksuj. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką; odstaw ciasto na około 30 minut. Następnie usmaż naleśniki. 2. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzej, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do serka dodaj cukier, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, powoli wlewaj przestudzoną czekoladę. Wstaw masę do lodówki, by lekko stężała. Pozostałą śmietankę doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Naleśniki układaj jeden na drugim, przekładając je masą serowo-czekoladową. Wierzch polej roztopioną czekoladą, posyp posiekanymi orzechami. Rada: Do przełożenia możesz wykorzystać krem czekoladowy typu nutella, ulubiony dżem, konfitury lub budyń. Warto też łączyć kontrastowe smaki, np. jedna warstwa to słodki budyń czekoladowy, a druga - kwaskowaty dżem.
Naleśniki pomarańczowe

Składniki
- 140 g płatków owsianych
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 średnie banany
- ½ szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane zmiel na mąkę (np. blenderem). Wsyp do miski, dodaj przesianą mąkę, jajko, cukier, mleko oraz olej. Dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadkie - dodaj mąkę, a jeśli za gęste - mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. 2. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie kolistym ruchem po całej patelni. Smaż, a gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni, odwróć naleśnik na drugą stronę. 3. Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Na patelnię lub rondelek z grubym dnem wsyp brązowy cukier i wlej wodę. Podgrzewając na średnim ogniu, skarmelizuj cukier (powinien osiągnąć złoty kolor). Następnie dodaj masło i wymieszaj, żeby składniki dokładnie się połączyły. Dodaj rodzynki i, cały czas mieszając, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj banany, podgrzewaj kolejne 2 minuty. Banany wyłóż na naleśniki.