Wykwintna kuchnia Belgijska

Wymyślone przez Belgów frytki znają wszyscy, ale belgijska kuchnia łącząca francuską finezję z niemiecką szczodrością to o wiele więcej.

article cover
© Panthermedia

Innowacyjny zmysł Belgów sprawił, że to tutaj po raz pierwszy przyrządzono frytki, które w Belgii jada się z wyjątkowo kremowym majonezem, przygotowanym według wielowiekowej receptury. Belgia jest również pierwszym krajem w Europie, w którym zaczęto wyrabiać czekoladę. Skrupulatnie dobrane składniki, najlepsze ziarna kakaowca sprawiają, że spod rąk belgijskich cukierników powstaje niespotykana symfonia smaków. Belgijskie pralniki są prawdziwymi dziełami sztuki.

Kolejną kulinarną chlubą Belgów jest złocisty napój - piwo. Belgijskie piwo ma wielomilionowe rzesze entuzjastów, dzięki swojej różnorodności gatunków, sprawia, że nawet najbardziej wybredni piwosze doceniają jego walory. Każdy łyk niebiańskiego belgijskiego trunku oddaje pasję z jaką było warzone. Belgijskie piwo jest nie tylko doskonałym akompaniamentem do posiłku, również stanowi idealne dopełnienie do tworzenia potraw.

Zapraszamy do uczty, która poruszy zmysły i zaszczepi pasję do kuchni belgijskiej.

Menu:

Danie główne

Mule w sosie winnym

Mule w sosie pomidorowym

Mule na ostro

Deser

Mus czekoladowy

Napój

Piwo Blanche DE Namur 0,3 l

( "Mussels & Fries" 18,19 listopada 2010 r., Warszawa; restauracja Sketch, ul. Foksal 19, od godz: 12:00, koszt: 55 pln)

Wieczór jest organizowany w ramach Belgian Days (9.11. 2010- 20. 11.2010).Więcej informacji na stronie www.belgium.pl

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas