Wykwintna tarta z malinami
Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtka.
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 żółtka
- 150 g masła
Krem:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 60 proc.
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 4 łyżki cukru
- 1 kieliszek whisky
- maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (funkcja grzania góra- -dół). Wyłóż formę ciastem, przykrywając je papierem do pieczenia obciążonym ziarkami fasoli. Piecz 10 minut, zdejmij obciążenie i piecz w temperaturze 180 stopni C 15-20 min. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: czekoladę połam na drobne kawałki. Śmietankę zagotuj z cukrem, wej ją do posiekanej czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Wlej whisky i wymieszaj. Wystudzony krem wylej na podpieczony spód i wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj tartę malinami.
Czas przygotowania: 35 minut + czas odstawienia