Wykwintny tort orzechowy
Taki tort zrobisz tylko na wyjątkowe okazje. Wygląda pięknie i cudownie smakuje.

Składniki
- 500 g mąki tortowej,
- 200 g cukru pudru,
- 200 g margaryny,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki mleka.
Składniki
"Skórka" orzechowa
- 1 łyżka miodu,
- 20 g cukru kryształu,
- 40 g masła,
- 80 g orzechów włoskich.
Składniki
na krem
- 400 ml mleka,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 200 g masła,
- 50 g tartych orzechów włoskich do obsypania tortu
1. Z mąki przesianej z cukrem pudrem, miękkiej margaryny, jaj, miodu i sody rozpuszczonej w mleku zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Rozwałkować je na okręgi o śr. 26 cm. Przenieść na papier do pieczenia. Upiec pojedynczo trzy placki.
2. Na patelni podgrzać miód z cukrem, masłem i posiekanymi orzechami. Mieszać, aż masło się roztopi i składniki połączą się w jednolitą masę. Masę rozsmarować na czwartym płacie ciasta. Piec ok. 20 minut w 160 °C. Lekko schłodzić, pokroić na 12 kawałków.
3. Mleko zagotować z obiema mąkami. Schłodzić, mieszając. Połączyć z masłem utartym z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubić na gładki krem. 3/4 kremu wykorzystać do przełożenia upieczonych blatów. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.
4. Boki tortu posmarować kremem (nieco odłożyć) i obsypać je tartymi orzechami. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać 12 kopczyków po obwodzie tortu. Na każdym ułożyć po kawałku "skórki" orzechowej. Tort wstawić na noc do lodówki.