Wykwintny tort orzechowy

Taki tort zrobisz tylko na wyjątkowe okazje. Wygląda pięknie i cudownie smakuje.

Wykwintny tort
Wykwintny tort 123RF/PICSEL

1. Z mąki przesianej z cukrem pudrem, miękkiej margaryny, jaj, miodu i sody rozpuszczonej w mleku zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Rozwałkować je na okręgi o śr. 26 cm. Przenieść na papier do pieczenia. Upiec pojedynczo trzy placki.

2. Na patelni podgrzać miód z cukrem, masłem i posiekanymi orzechami. Mieszać, aż masło się roztopi i składniki połączą się w jednolitą masę. Masę rozsmarować na czwartym płacie ciasta. Piec ok. 20 minut w 160 °C. Lekko schłodzić, pokroić na 12 kawałków.

3. Mleko zagotować z obiema mąkami. Schłodzić, mieszając. Połączyć z masłem utartym z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubić na gładki krem. 3/4 kremu wykorzystać do przełożenia upieczonych blatów. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

4. Boki tortu posmarować kremem (nieco odłożyć) i obsypać je tartymi orzechami. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać 12 kopczyków po obwodzie tortu. Na każdym ułożyć po kawałku "skórki" orzechowej. Tort wstawić na noc do lodówki. 

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas