Wypieki z brzoskwinią
Smaczne ciasta na lato.

Amerykański paj
Ciasto:
- 55 dag mąki pszennej
- 10 dag smalcu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20 dag masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego;
Nadzienie:
- 1 i 1/2 kg brzoskwiń
- 1/2 kg jagód
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 białko
- gruby cukier do posypania
- tłuszcz i mąka do przygotowania formy
Przygotowanie:
1. Składniki ciasta zagnieć, podziel na dwie części. Schładzaj je około 25 minut. Owoce umyj, osusz. Brzoskwinie rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój, wymieszaj z jagodami i cukrem.
2. Specjalną formę do paja lub zwykłą do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wyjmij jedną część ciasta. Rozwałkuj. Plackiem wylep formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 minut w 190°C. Na podpieczony spód wyłóż brzoskwinie i jagody. Rozwałkuj drugą część ciasta. Plackiem przykryj owoce. Zlep brzegi. Wierzch posmaruj białkiem.
3. Posyp grubym cukrem. Piecz jeszcze 60 minut.
Tarta z masą twarogową
Składniki:
Spód:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 50 dag mielonego tłustego twarogu
- 5 dag cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 2 jajka
- 10 dag masła
- 1 op. budyniu waniliowego
Do obłożenia tarty: 4-5 brzoskwiń
Przygotowanie:
1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki, szybko je zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 190°C.
3. Masa: wszystkie składniki utrzyj na gładko. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Brzoskwinie umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Połówki brzoskwiń wciśnij w masę serową wypukłą stroną do góry. Ciasto piecz jeszcze 35 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem
Biszkopt z kremem budyniowym
Składniki:
Biszkopt:
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 6 żółtek
- 1 budyń waniliowy
- 2 szkl. mleka
- 15 dag cukru
- 25 dag masła l10 dag wiórków kokosowych
Obłożenie:
- 3 brzoskwinie
- kilka truskawek
- 4 łyżki konfitury morelowej
Przygotowanie:
1. Biszkopt: jajka ubij z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej i delikatnie ją przy tym mieszaj. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Do każdej nałóż połowę ciasta. Biszkoptowe placki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 30 minut. Potem wyjmij je i odłóż do całkowitego wystudzenia.
2. Krem: żółtka utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym i 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej masę żółtkową. Gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go, a potem utrzyj z masłem i wymieszaj z wiórkami. Biszkoptowe blaty przełóż kremem. Brzoskwinie i truskawki pokrój na cząstki. Ułóż na wierzchu ciasta. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią owoce.