Wypieki z brzoskwinią

Smaczne ciasta na lato.

Brzoskwinia wdzięcznie prezentuje się w ciastach i deserach.
Brzoskwinia wdzięcznie prezentuje się w ciastach i deserach. 123RF/PICSEL

Amerykański paj

Ciasto:

  • 55 dag mąki pszennej
  • 10 dag smalcu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego;

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 kg brzoskwiń
  • 1/2 kg jagód
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 białko
  •  gruby cukier do posypania
  • tłuszcz i mąka do przygotowania formy

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta zagnieć, podziel na dwie części. Schładzaj je około 25 minut. Owoce umyj, osusz. Brzoskwinie rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój, wymieszaj z jagodami i cukrem.

2. Specjalną formę do paja lub zwykłą do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wyjmij jedną część ciasta. Rozwałkuj. Plackiem wylep formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 minut w 190°C. Na podpieczony spód wyłóż brzoskwinie i jagody. Rozwałkuj drugą część ciasta. Plackiem przykryj owoce. Zlep brzegi. Wierzch posmaruj białkiem.

3. Posyp grubym cukrem. Piecz jeszcze 60 minut.

Tarta z masą twarogową

Składniki:

Spód:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 50 dag mielonego tłustego twarogu
  • 5 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 1 op. budyniu waniliowego

Do obłożenia tarty:
4-5 brzoskwińPrzygotowanie:

1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki, szybko je zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 190°C.

3. Masa: wszystkie składniki utrzyj na gładko. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Brzoskwinie umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Połówki brzoskwiń wciśnij w masę serową wypukłą stroną do góry. Ciasto piecz jeszcze 35 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem

Biszkopt z kremem budyniowym

Składniki:

Biszkopt:

  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 6 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szkl. mleka
  • 15 dag cukru
  • 25 dag masła l10 dag wiórków kokosowych

Obłożenie:

  • 3 brzoskwinie
  • kilka truskawek
  • 4 łyżki konfitury morelowej

Przygotowanie:

1. Biszkopt: jajka ubij z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej i delikatnie ją przy tym mieszaj. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Do każdej nałóż połowę ciasta. Biszkoptowe placki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 30 minut. Potem wyjmij je i odłóż do całkowitego wystudzenia.

2. Krem: żółtka utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym i 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej masę żółtkową. Gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go, a potem utrzyj z masłem i wymieszaj z wiórkami. Biszkoptowe blaty przełóż kremem. Brzoskwinie i truskawki pokrój na cząstki. Ułóż na wierzchu ciasta. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią owoce.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas