Reklama

Wyśmienite ciasta

Sprostają oczekiwaniom największych smakoszy!

Kostka orzechowa

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - krem

  • 50 dag mascarpone
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 20 dag ciastek
  • 35 dag masła orzechowego
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

1. Białka ubij, pod koniec stopniowo dodaj cukier. W trakcie miksowania dodawaj po 1 żółtku, wodę i olej. Mąkę, proszek i kakao przesiej i wsyp do masy. Wymieszaj łyżką. Masę przelej do formy (20 x 20 cm), wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w temp. 175°C. Po wystudzeniu przekrój na 2 blaty. 

2. Składniki na krem zmiksuj, na koniec wkrusz ciasteczka i wymieszaj. Blaty przełóż kremem, 1/3 pozostaw na wierzch. Udekoruj.


Sernik z owocami

Składniki

  • 25 dag twarogu mielonego
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 150 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 szkl. świeżych owoców
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Składniki - na polewę

  • 1 tabl. białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • barwnik spożywczy
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Żelatynę zalej 8 łyżkami wrzątku i odstaw do napęcznienia. Owoce zblenduj. Jogurt połącz z twarogiem i cukrem pudrem. Dodaj owoce i wymieszaj. 

2. Żelatynę podgrzej, a następnie przestudź. Dodaj do niej łyżkę masy owocowej, wymieszaj. Następnie dołóż dwie kolejne i jeszcze raz wymieszaj. Wlej do owoców. Śmietankę ubij na sztywno i połącz za pomocą szpatułki z pozostałą masą. Wylej do kokilek (300 ml). Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przełóż na talerzyki. 

3. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Dodaj jogurt i barwnik. Połącz. Przestudź i oblej desery. Udekoruj owocami. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy