Wystarczą 4 składniki. Przygotuj pyszny turecki deser z dyni
Sezon dyniowy rozpoczął się na dobre. Miłośnikom smaku słodkiego miąższu już cieknie ślinka na myśl o kremie z dyni, frytkach czy pieczonej na różne sposoby pomarańczowej królowej jesieni. Dynia jest nie tylko doskonałym składnikiem wytrawnych potraw, można z niej przygotować także słodycze. Co zrobić z dyni? Ciekawy pomysłem będzie turecki deser.
Kabak Tatlisi, czyli deser z czterech składników
Kabak Tatlisi - tak nazywają Turcy swój dyniowy deser. Jego niewątpliwą zaletą, jest to, że potrzeba jedynie czterech składników do jego przygotowania. Zastanawiasz się, co zrobić z dyni? Kabak tatlisi to prosty przepis, którym zaskoczysz rodzinę i przyjaciół. Do jego przygotowania będą ci potrzebne:
1 kg dyni
1 szklanka cukru
garść orzechów włoskich
wiórki kokosowe
Zobacz również: Przepis na maseczkę z dyni
Turecki deser z dyni: Wykonanie
Turecki deser z dyni jest łatwy w przygotowaniu, jednak należy rozpocząć jego wykonanie wieczór przed planowanym dniem podania. Kabak tatlisi wykonasz według następujących kroków:
1. Obierz dynie i usuń z niej pestki, następnie pokrój ją w dużą kostkę.
2. Wrzuć miąższ do garnka i posyp szklanką cukru. Naczynie przykryj i zostaw na noc.
3. Następnego dnia gotuj całość przez około 30 - 40 minut na niewielkim ogniu, aż dynia zmięknie.
4. Przełóż deser do pucharków i udekoruj orzechami oraz wiórkami kokosowymi.
Turecki deser z dyni możesz podawać na zimną lub ciepło.
Zobacz również: Przepisy na wytrawne dania z dynią
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia bywa nazywana królową jesieni, nie tylko jej walory smakowe sprawiają, że warto włączyć ją do diety. Okazuje się, że pomarańczowy owoc jest skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi: wapń, magnez, selen, potas i cynk. Dynia zawiera kwas foliowy oraz witaminy A,C oraz E. Królowa jesieni jest także źródłem błonnika i białka, a przy tym nie zawiera wiele kalorii.
Zobacz również: Najzdrowadz wśród dyń. Naukowcy wskazali konkretnę odmianę