Wytrawna tarta
Mąkę przesiej z solą i cukrem. Dodaj pokrojone, chłodne masło i posiekaj.
Składnik na 10-12 porcji:
Kruche ciasto:
- 30 dag mąki orkiszowej
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
Nadzienie:
- 30 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 10 dag ostrego sera, np. oscypka
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- po szczypcie gałki muszkatołowej, majeranku i ostrej papryki
- parę gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej z solą i cukrem. Dodaj pokrojone, chłodne masło i posiekaj. Wbij jajko i wlej śmietanę. Zagnieć w kulę i owiń folią spożywczą. Schładzaj 30 minut.
2. Rozwałkuj ciasto na koło grubości 3-4 mm i średnicy odrobinę większej niż tortownica. Placek przełóż do tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w 200ºC.
3. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, a gdy przestygną, pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Śmietanę wymieszaj z jajkami, startym serem i przyprawami. Pomidory pokrój w plastry. Ziemniaki i cebulę wyłóż na ciasto, wyrównaj wierzch, rozłóż pomidory i rozmaryn, zalej śmietaną i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut w 190ºC.