Wytrawna tarta z cukinią
Wytrawna tarta na kruchym spodzie z cukinią i dodatkiem sera feta szybko podbije serca domowników. Pięknie prezentuje się na stole, a do tego smakuje wyśmienicie.

Składniki
- 1 szkl. mąki
- 6 dag masła
- 1 żółtko
- sól
- 3 małe cukinie
- 3 ząbki czosnku
- olej
- pieprz
- po 5 dag sera feta i startego żółtego sera
- 2 jajka
- 100 ml gęstej śmietany
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Zagnieć ciasto z mąki, szczypty soli, masła, żółtka i łyżki lodowatej wody. Schłodź je w lodówce. Po około godzinie rozwałkuj, wylep formę. Spód ponakłuwaj gęsto widelcem.2. Umyte cukinie pokrój w cienkie plasterki, przesmaż na 2 łyżkach oleju razem z posiekanym czosnkiem. Wyłóż na kruchy spód. Jajka rozkłóć ze śmietaną. Dodaj pokruszoną fetę oraz starty ser, dopraw pieprzem. Zalej cukinię. Piecz 40 min w 180°C.