Wytrawne muffiny
W tej wersji są dużo zdrowsze od tradycyjnych.

Składniki
- szklanka mąki ryżowej
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 1,5 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
- marchewka
- 6 łyżek oleju
- 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka sody
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta tymianku
- szczypta soli ziołowej
- ziarna słonecznika do udekorowania ciastek
14 sztuk
Sposób przygotowania
1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć. Mąki przesiać, wymieszać z sodą i przyprawami. Dodać marchewkę, dynię, wlać olej, mleko, wymieszać. 2. Przełożyć do foremek do muffinek, posypać ziarnami słonecznika, piec 30 minut w temp. 180°C, tak, by były suche w środku. Wystudzić.