Wytrawne ravioli
Przesianą mąkę wymieszaj z solą i pieprzem.
Składniki na 2 porcje:
Ciasto:
- 1 szkl. mąki orkiszowej razowej lub pszennej
- 2 jajka
- ewent. 1-2 łyżki ciepłej wody
- po szczypcie soli i pieprzu
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 30 dag ciemnych czereśni
- 1 opakowanie kremowego serka o smaku owocowym, np. wiśniowego
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Dodatkowo:
- 3 łyżki konfitury czereśniowej lub wiśniowej
- 10 dag sera typu rokpol
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostaw). Zagnieć ciasto. Jeśli jest za twarde, dolej wody. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut. Potem przekrój ciasto na pół i cienko je rozwałkuj na podobne prostokąty.
2. Czereśnie wydryluj. Na jeden płat ciasta nałóż (co ok. 4 cm) łyżeczkę serka, czereśnię i parę płatków migdałowych. Wokół porcji farszu posmaruj ciasto zostawionym białkiem. Przykryj drugim płatem ciasta. Podociskaj dookoła każdej porcji nadzienia (tak by płaty się skleiły). Nożem lub karbowanym radełkiem wytnij kwadraciki z farszem pośrodku. Ponownie dociśnij brzegi.
3. Wrzuć na osolony wrzątek, dolej olej, gotuj 5 minut. Podawaj polane podgrzaną konfiturą i posypane pokruszonym rokpolem.
Czas przygotowania: 90 minut