Wytrawny strudel małopolski
Grzyby w pysznym cieście.
Składniki:
Ciasto:
- 10 dag masła
- 25 dag mąki
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 30 dag podgrzybków
- 40 dag kurek
- 2 cebule
- 5 gałązek tymianku
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki buki tartej
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ciasto: masło stop i przestudź. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, 2 żółtka i ok. 2/3 masła. Zagnieć ciasto, dolewając trochę letniej wody. Posmaruj je odrobiną odłożonego masła, przykryj miseczką i odstaw na 30 minut.
2.Nadzienie: jajka ugotuj na twardo, odcedź, obierz, wystudź. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż grzyby i posiekany tymianek. Smaż 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Jajka posiekaj. Wymieszaj z grzybami. Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek. Posmaruj go resztą masła. Posyp tartą bułką. Rozłóż nadzienie. Zwiń.
3. Strudel posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz go ok. 45 minut w temp. 225 st.