Z cukinią i bakłażanem

Takie jajka można podawać na ciepłe śniadanie lub jako szybkie danie obiadowe. Zamiast cukinii i bakłażanów możesz dodać pieczarki, duszony szpinak albo gęsty sos pomidorowy.

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale123RF/PICSEL

1. Cebulę umyć i pokroić w pierścionki, czosnek posiekać. Umyte pomidory pokroić na ósemki, bakłażan na kawałki, cukinie w plastry.

2. Cebule i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać bakłażan i cukinie, zrumienić, dusić pod przykryciem do miękkości. Dołożyć pomidory i koncentrat, podlać bulionem, dusić dalej pod przykryciem kilka minut na małym ogniu.

Doprawić solą, pieprzem, octem, ziołami prowansalskimi i odrobiną cukru.

3. Uduszone warzywa wraz z wytworzonym sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wygładzić powierzchnię, zrobić w niej 4 wgłębienia, do każdego wbić po jajku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 min. Przed podaniem posypać z wierzchu solą i świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować świeżymi listkami bazylii, podawać z bagietką lub ryżem. 

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas