Z cukinią i bakłażanem
Takie jajka można podawać na ciepłe śniadanie lub jako szybkie danie obiadowe. Zamiast cukinii i bakłażanów możesz dodać pieczarki, duszony szpinak albo gęsty sos pomidorowy.

Składniki
- 4 jajka
- 2 cukinie (ok. 40 dag)
- 1 bakłażan (ok. 40 dag)
- 60 dag pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier
- świeża bazylia do dekoracji
1. Cebulę umyć i pokroić w pierścionki, czosnek posiekać. Umyte pomidory pokroić na ósemki, bakłażan na kawałki, cukinie w plastry.
2. Cebule i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać bakłażan i cukinie, zrumienić, dusić pod przykryciem do miękkości. Dołożyć pomidory i koncentrat, podlać bulionem, dusić dalej pod przykryciem kilka minut na małym ogniu.
Doprawić solą, pieprzem, octem, ziołami prowansalskimi i odrobiną cukru.
3. Uduszone warzywa wraz z wytworzonym sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wygładzić powierzchnię, zrobić w niej 4 wgłębienia, do każdego wbić po jajku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 min. Przed podaniem posypać z wierzchu solą i świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować świeżymi listkami bazylii, podawać z bagietką lub ryżem.