Z kiełbasą, groszkiem i szparagami

Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki.

Wegetarianie kiełbasę mogą zamienić na marchewkę
Wegetarianie kiełbasę mogą zamienić na marchewkęPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 2 osób:

  • pół szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • pół puszki zielonego groszku
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


1. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki. Na maśle klarowanym podsmaż boczek. Dodaj szparagi, sól i pieprz, smaż 5 minut. Wsyp groszek, smaż minutę. Całość przełóż do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

2. Żółtka ubij z mlekiem, dodawaj mąkę, gałkę muszkatołową i słodką paprykę. Masę wymieszaj z boczkiem i warzywami. Białka ubij z odrobiną soli, dodawaj po łyżce do przygotowanej masy, delikatnie mieszaj. Formy wysmaruj masłem, ostrożnie przekładaj ciasto. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.

Czas przygotowania: około 45 minut

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas