Z kiełbasą, groszkiem i szparagami
Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki.
Składniki dla 2 osób:
- pół szklanki mleka
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 15 dag wędzonego boczku
- pół pęczka zielonych szparagów
- pół puszki zielonego groszku
- łyżka masła klarowanego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta czerwonej papryki
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki. Na maśle klarowanym podsmaż boczek. Dodaj szparagi, sól i pieprz, smaż 5 minut. Wsyp groszek, smaż minutę. Całość przełóż do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
2. Żółtka ubij z mlekiem, dodawaj mąkę, gałkę muszkatołową i słodką paprykę. Masę wymieszaj z boczkiem i warzywami. Białka ubij z odrobiną soli, dodawaj po łyżce do przygotowanej masy, delikatnie mieszaj. Formy wysmaruj masłem, ostrożnie przekładaj ciasto. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
Czas przygotowania: około 45 minut