Z serem i grzankami
Znudziły ci się codziennie takie same śniadania? Wypróbuj nasz przepis na pyszną sałatkę.

Składniki
- 1 krążek pleśniowego sera typu camembert,
- 1/2 główki sałaty masłowej lub lodowej,
- 1-2 garście rukoli,
- kilka listków roszponki,
- 4 kromki chleba tostowego (pszenny lub wieloziarnisty),
- 1 łyżka masła,
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/4 szklanki oliwy,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżka musztardy,
- zioła prowansalskie.
Na rozgrzanym maśle zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć pokrojony w kostkę chleb, posypać ziołami prowansalskimi, wystudzić. Na umytej, osuszonej i porwanej na małe kawałki sałacie rozłożyć grzanki i pokrojony w niewielkie trójkąciki ser. Sałatkę polać sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, soku cytrynowego i przypraw. Oprószyć pieprzem. Sałatkę można wzbogacić połówkami winogron.