Z szynką i papryką

Wyjątkowe danie z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Delikatne i sycące zarazem
Delikatne i sycące zarazem 123RF/PICSEL

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą z piersi kurczaka przekrój ostrym nożem wzdłuż, w taki sposób, by otrzymać dwa cienkie plastry. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy plasterek piersi oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 min. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub paski. Ser mozzarella pokrój w plasterki. Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek szynki, paprykę i przykryj plastrem sera mozzarella. Zwiń ciasno w roladki, zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż roladki z każdej strony.

Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim roladki. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Z roladek usuń wykałaczki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Rada: Roladki będą mniej kaloryczne jeśli ugotujesz je na parze.Zwinięte roladki ułóż obok siebie w garnku do gotowania na parze, gotuj 15-20 minut. 

Roladki z kurczaka z suszoną śliwkąInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas