Zachwyć gości karnawałowymi przystawkami

Karnawał – okres zimowych balów, pochodów, maskarad a przede wszystkim wspaniałych zabaw. Jedni wybierają huczne wydarzenia z głośną muzyką i suto zastawionym stołem, inni zaś skromne spotkanie w gronie znajomych. I tu powstaje pytanie. Jakie dania wybrać, w przypadku domówki? Bez obaw, w kwestii takich imprez doskonale sprawdzają się ciekawe przystawki.

Sałatka
Sałatkamateriały prasowe

Sałatka z Kindziukiem

Sposób przygotowania

Marchewki kroimy w słupki, łączymy z olejem, solą i oregano, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 25 minut, aż marchewka ładnie się zarumieni. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z pozostałymi składnikami dressingu, aż powstanie kremowy sos (możemy posłużyć się blenderem). Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki. Plasterki kindziuka kroimy w paseczki. Kulki mozzarelli odcedzamy i suszymy przy pomocy ręcznika papierowego. Mieszankę sałat łączymy z dressingiem i wykładamy na półmisek. Następnie układamy naprzemiennie marchewkę, paseczki kindziuka, kulki mozzarelli oraz kiwi, a całość posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

Ziemniaki zapiekane
Ziemniaki zapiekanemateriały prasowe

Ziemniaki zapiekane z kabanosami

Sposób przygotowania

Krem Chrzanowy:

Chrzan obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym (ewentualnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach). Następnie przekładamy ⅔ chrzanu na sitko wyłożone gazą i przelewamy 1 szklanką wrzątku, dobrze odsączamy. Mieszamy z resztą chrzanu i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajka, śmietanę i majonez. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki.

Zapiekane ziemniaki:

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach i studzimy. Z górnej części ścinamy skórę i wydrążamy miąższ. Do środka każdego wydrążonego ziemniaka dodajemy łyżeczkę kremu chrzanowego, po czym układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Wydrążony wcześniej z ziemniaków miąższ drobno siekamy i przekładamy do miski. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Zarumienioną cebulę przekładamy do posiekanego miąższu z ziemniaków. Do miski dodajemy pokrojone drobno kabanosy, ¾ startego sera oraz 1 łyżeczkę majonezu. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz gałką muszkatołową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaki, wierzch posypując resztą startego sera. Całość wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 5 - 10 min (termoobieg + górna funkcja opiekania) aż ser się przyrumieni.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas