Reklama

Reklama

Zachwyć gości karnawałowymi przystawkami

Karnawał – okres zimowych balów, pochodów, maskarad a przede wszystkim wspaniałych zabaw. Jedni wybierają huczne wydarzenia z głośną muzyką i suto zastawionym stołem, inni zaś skromne spotkanie w gronie znajomych. I tu powstaje pytanie. Jakie dania wybrać, w przypadku domówki? Bez obaw, w kwestii takich imprez doskonale sprawdzają się ciekawe przystawki.

Sałatka z Kindziukiem

Składniki

  • 2-3 garści mieszanki sałat
  • 100 g pokrojonego w plastry Kindziuka np. z oferty ZMB Dystrybucja Sp. z o.o. S.K.(certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 120 g mini mozzarelli
  • 3-4 marchewki
  • 2 owoce kiwi
  • 0,33 szklanki pestek dyni
  • 0,33 szklanki pestek słonecznika
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Składniki

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Marchewki kroimy w słupki, łączymy z olejem, solą i oregano, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 25 minut, aż marchewka ładnie się zarumieni. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z pozostałymi składnikami dressingu, aż powstanie kremowy sos (możemy posłużyć się blenderem). Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki. Plasterki kindziuka kroimy w paseczki. Kulki mozzarelli odcedzamy i suszymy przy pomocy ręcznika papierowego. Mieszankę sałat łączymy z dressingiem i wykładamy na półmisek. Następnie układamy naprzemiennie marchewkę, paseczki kindziuka, kulki mozzarelli oraz kiwi, a całość posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje