Reklama

Reklama

Zachwycające buraczki

Samo zdrowie na talerzu!

Czas przyrządzenia: 27 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 600 g młodych buraczków w różnych kolorach, najlepiej z liśćmi
  • 4 klementynki
  • 1/2 pęczka świeżego estragonu (15 g)
  • 100 g kruszącego się sera koziego
  • 40 g łuskanych połówek
  • orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Odkrój i zachowaj ładne mniejsze listki buraczków, a resztę odrzuć. Przekrój większe bulwy na pół i gotuj buraczki pod przykryciem w garnku osolonego wrzątku 15-20 minut, aż zmiękną. W tym czasie wyciśnij sok z 1 klementynki do dużej miski, dodaj 1 łyżkę oliwy z pierwszego tłoczenia i sporo czerwonego octu winnego. Obierz pozostałe 3 klementynki, pokrój je w poprzek w cienkie krążki i ułóż na talerzach. Odcedź buraczki, przelej je krótko zimną wodą, żeby lekko przestygły, i zdejmij z nich skórę. Niektóre przekrój na pół lub pokrój w plasterki, po czym obtocz wszystkie w dressingu. Skosztuj ich i dopraw do smaku solą morską oraz czarnym pieprzem. Dodaj listki estragonu oraz buraczków i wymieszaj. Rozłóż buraczki na talerze, posyp serem kozim oraz pokruszonymi orzechami i skrop niewielką ilością oliwy z pierwszego tłoczenia.

Reklama

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy