Zajadaj przed daniem głównym. Wymiata toksyny, obniża cukier
Zupa z pokrzywy to niebanalny pomysł na pierwsze danie obiadowe. Przystawka z pewnością zaskoczy domowników i gości nieoczywistym smakiem, więc przygotuj się na prośby o zdradzenie receptury. Jednocześnie roślina to skarbnica cennych witamin, które wzmocnią organizm, więc posiłek ucieszy całe ciało, nie tylko kubki smakowe. Podpowiadamy, jak zrobić zupę z pokrzywy, która stanie się ciekawym akcentem w twoim kulinarnym arsenale.
Spis treści:
Kiedy zbierać pokrzywę na zupę?
Zupa pokrzywowa kojarzona jest jako danie typowo wiosenne. Wynika to z faktu, że najcenniejsze, najbardziej bogate w składniki odżywcze są młode rośliny — celuj zwłaszcza w listki szczytowe. Pokrzywę zaleca się zbierać przed kwitnieniem, czyli w okresie od kwietnia do połowy czerwca. Na szczęście zupę możesz przygotować także z suszonego surowca, więc jej smakiem i właściwościami będziesz cieszyć się nie tylko sezonowo.
Przeczytaj też: Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę
Jak smakuje zupa z pokrzywy?
Jeszcze nigdy nie miałeś okazji skosztować takiej potrawy i nie jesteś pewien, czego się spodziewać? Jak smakuje zupa pokrzywowa? Niektórzy porównują jej smak do zupy szczawiowej, lecz podkreślają, że jest bardziej delikatna. Niektórzy wyczuwają w niej słodkawe nuty. Wiele też zależy od dodatków. Nasz przepis na zupę z pokrzyw zakłada przygotowanie łagodnego i przyjemnie kremowego dania.
Zupa z pokrzywy — przepis i potrzebne produkty
Z racji większej uniwersalności, proponujemy przepis z wykorzystaniem suszonej pokrzywy. Jak zostało wspomniane, dzięki temu smaczną przystawkę przygotujesz niezależnie od daty w kalendarzu.
Lista składników na 5-6 porcji:
- 400 g suszonej pokrzywy,
- 1,2 l bulionu warzywnego,
- 2 duże marchewki lub 3 mniejsze,
- 1/3 selera korzeniowego,
- 1 nieduża pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie zupy:
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę.
- Dodaj pokrzywy, smaż przez chwilę.
- Do garnka wrzuć resztę warzyw, wlej bulion, wsyp przyprawy.
- Zamieszaj i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
- Zupę zmiksuj na gładki krem. Smacznego!
Przydatne triki
Do przyprawienia zupy z pokrzywy możesz wykorzystać ziele angielskie, majeranek i liść laurowy. Jeśli chcesz, aby była delikatniejsza, przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksem z kwaśnej śmietany.
W sytuacji, gdy korzystasz ze świeżych liści pokrzywy, przed gotowaniem sparz je gorącą wodą. Ten manewr pozwoli usunąć ewentualne drobnoustroje, a także pozbawić roślinę charakterystycznego dla niej "pieczenia".
Co w zupie piszczy? Właściwości pokrzywy
Dlaczego warto jeść zupę z pokrzywy? Walory smakowe i urozmaicanie jadłospisu nie są jedynymi powodami, przemawiającymi na jej korzyść. Mimo że roślina przez wielu ogrodników postrzegana jest jako uciążliwy chwast, medycyna od wieków korzysta z właściwości leczniczych pokrzywy.
- Ma działanie wzmacniające, więc warto zajadać ją w okresach przemęczenia i stresu. Pomoże wrócić do formy po przebytej infekcji, pozytywnie wpływając na odporność.
- Pokrzywa jest bogata w witaminy A, C, K, a także żelazo, więc polecana jest dla wzmacniania układu krwionośnego i zapobiegania anemii.
- Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, więc w diecie powinny uwzględniać ją osoby o bladej lub poszarzałej cerze.
- Pokrzywa pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, wspiera niwelowanie stanów zapalnych oraz obniżanie poziomu glukozy we krwi.
Przeciwwskazania: Mimo wielu dobroczynnych właściwości, na spożywanie pokrzywy powinny uważać osoby z przewlekłymi chorobami nerek. Unikać jej muszą pacjenci ze zdiagnozowaną cukrzycą — z racji tego, że wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, może potęgować działanie leków. Konsultacja z lekarzem w tej kwestii jest obowiązkowa. Z ostrożnością do potraw i naparów z pokrzywy muszą podchodzić również osoby stosujące leki na nadciśnienie i zmniejszające krzepliwość krwi.
Polecamy: