Zajadaj przed daniem głównym. Wymiata toksyny, obniża cukier

Krem z pokrzywy to zdrowy pomysł na obiad
Krem z pokrzywy to zdrowy pomysł na obiad123RF/PICSEL

Kiedy zbierać pokrzywę na zupę?

Pokrzywa i jej właściwości oraz zastosowanie w lecznictwieINTERIA.TV123RF/PICSEL

Jak smakuje zupa z pokrzywy?

Zobacz również:

    Zupa z pokrzywy — przepis i potrzebne produkty

    • 400 g suszonej pokrzywy,
    • 1,2 l bulionu warzywnego,
    • 2 duże marchewki lub 3 mniejsze,
    • 1/3 selera korzeniowego,
    • 1 nieduża pietruszka,
    • 1 cebula,
    • 2 duże ziemniaki,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki oliwy,
    • sól i pieprz do smaku.
    Zadbaj o zapas pokrzywy w kuchni
    Zadbaj o zapas pokrzywy w kuchni123RF/PICSEL
    1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
    2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę.
    3. Dodaj pokrzywy, smaż przez chwilę.
    4. Do garnka wrzuć resztę warzyw, wlej bulion, wsyp przyprawy.
    5. Zamieszaj i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
    6. Zupę zmiksuj na gładki krem. Smacznego!

    Przydatne triki

    Co w zupie piszczy? Właściwości pokrzywy

    Zupa z pokrzywy to prawdziwa dawka zdrowia
    Zupa z pokrzywy to prawdziwa dawka zdrowia123RF/PICSEL
    • Ma działanie wzmacniające, więc warto zajadać ją w okresach przemęczenia i stresu. Pomoże wrócić do formy po przebytej infekcji, pozytywnie wpływając na odporność.
    • Pokrzywa jest bogata w witaminy A, C, K, a także żelazo, więc polecana jest dla wzmacniania układu krwionośnego i zapobiegania anemii.
    • Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, więc w diecie powinny uwzględniać ją osoby o bladej lub poszarzałej cerze.
    • Pokrzywa pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, wspiera niwelowanie stanów zapalnych oraz obniżanie poziomu glukozy we krwi.