Antygrypina – zyskująca popularność mikstura na wzmocnienie odporności

Czujesz, że łapią cię pierwsze w tym roku objawy przeziębienia lub grypy? Zanim sięgniesz po tabletki i syropy, spróbuj domowego sposobu na wzmocnienie odporności. Antygrypina to domowa mikstura, która nie tylko dobrze smakuje, ale także przyspiesza regenerację organizmu i pomaga mu walczyć z infekcją. Potrzebne składniki kupisz już za kilka złotych, a sam przepis jest wyjątkowo prosty.

Antygrypina ro źródło witaminy C
Antygrypina ro źródło witaminy C123RF/PICSEL

  • Antygrypina to domowy sposób na wzmocnienie odporności oraz łagodzenie pierwszych objawów infekcji, w tym kataru, kaszlu oraz przeziębienia.
  • Specyfik ma przyjemny smak - z powodzeniem można zastąpić nim mniej lubiane syropy na bazie cebuli i czosnku.
  • Bazę stanowią cytrusy - zwłaszcza grejpfrut i pomarańcza, które wzbogaca się m.in. miodem, imbirem oraz kurkumą.

Antygrypina - czym jest?

Antygrypina to nic innego jak domowy specyfik na bazie licznych cytrusów, m.in. pomarańczy, grejpfrutów, cytryn, a także miodu, czosnku oraz przypraw. Wybrane składniki możemy mieszać dowolnie, pamiętając jednak o tym, by owoce cytrusowe stanowiły znaczną większość.

Napój ten, w przeciwieństwie do tradycyjnych syropów z czosnku lub cebuli, cieszy się popularnością nie tylko ze względu na liczne właściwości, ale też przyjemny smak. Ma działanie rozgrzewające, a dodatkowo pomaga rozrzedzić zalegający w drogach oddechowych śluz oraz łagodzi uporczywy katar i kaszel.

Skuteczność antygrypiny

Za skutecznością antygrypiny stoją przede wszystkim składniki, z których się ją przygotowuje. Dodatek owoców, czosnku i miodu sprawia, że mikstura pełna jest witamin - przede wszystkim witaminy C, składników mineralnych, substancji antybakteryjnych oraz antywirusowych.

By spotęgować jej działanie, warto postawić na produkty najwyższej jakości oraz użyć przestudzonej wody. Wrzątek sprawi, że antygrypina straci znaczną część swoich leczniczych właściwości. Aby zapobiec jej szybkiemu zepsuciu się, dobrze jest przechowywać gotowy napój w lodówce. Najlepiej nie przekraczać terminu trzech dni, a po upływie wyznaczonego czasu zabrać się za przygotowanie świeżej porcji.

Jak przygotować domową mieszankę?

Dodatek cytrusów w antygrypinie wspomaga odporność
Dodatek cytrusów w antygrypinie wspomaga odporność123RF/PICSEL

W przygotowaniu antygrypiny przydatny będzie blender oraz owoce, które jesienią bez trudu dostaniemy w sklepach spożywczych, m.in. pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Ważne, by dokładnie umyć oraz obrać skórkę, w której mogą znajdować się środki ochrony roślin oraz szkodliwe substancje konserwujące.

Jeśli zdecydujesz się na dodatek miodu, postaraj się wybrać tylko ten prawdziwy. Sztuczny nie doda antygrypinie wartości odżywczych ani nie podbije jej zdrowotnego działania. Wzbogacając napój o czosnek, upewnij się, że pochodzi z Polski. Coraz częściej półki sklepowe uginają się od hiszpańskiego lub chińskiego czosnku, które mają mniej intensywny smak, przez co trzeba dodać go zdecydowanie więcej. Na czas transportu zabezpiecza się go silnymi środkami chemicznymi, by powstrzymać kiełkowanie.

Sprawdź trzy pyszne i wypróbowane przepisy na domową antygrypinę, które wykonasz w kilka minut, a do ich przygotowania potrzeba niewielu składników.

Antygrypina z czosnkiem, pomarańczą i miodem

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka startej lub mielonej kurkumy
  • 1 łyżka startego lub mielonego imbiru
  • szklanka chłodnej lub letniej wody

Przygotowanie:

  1. Zacznij od dokładnego umycia, a następnie obrania i wypestkowania pomarańczy. Cząstki owocu wrzuć do blendera, dolej miód i wodę. Wrzuć także czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie zblenduj. Gotowy napój pij od razu lub przelej do słoika i przechowuj w lodówce.

Antygrypina z cytryną, pomarańczą, grejpfrutem i miodem

Składniki:

  • 1 duża cytryna
  • 1-2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 szklanki letniej wody

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, obierz ze skórki, podziel na części i wrzuć do blendera. Dodaj szklankę wody i miód, a następnie dokładnie zblenduj.  Na koniec dodaj pozostałą porcję wody i ponownie miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Antygrypina z czosnkiem, imbirem, grejpfrutem i kurkumą

Składniki:

  • 3 duże grejpfruty
  • obrany 3 cm kawałek imbiru
  • 8 łyżek miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startej lub mielonej kurkumy

Przygotowanie:

  1. Umyj grejpfruta, obierz go ze skórki i jak najdokładniej usuń znajdującą się na nim białą błonkę. Podziel owoc na kawałki i przełóż do blendera. Dodaj do niego pokrojony w plastry imbir, łyżkę kurkumy, obrane ząbki czosnku oraz miód.
  2. Całość zblenduj do powstania gładkiej konsystencji. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta - dolej odrobinę wody i ponownie zmiksuj. Jeśli jest gorzka, dosłodź kolejną łyżką miodu. Gotową antygrypinę stosuj 1-2 razy dziennie. Nadmiar z powodzeniem możesz przechowywać w lodówce.

Stosowanie i przechowywanie antygrypiny

Gotowy napój możemy przechowywać do 3 dni w lodówce
Gotowy napój możemy przechowywać do 3 dni w lodówce123RF/PICSEL

Stosowanie domowej antygrypiny jest zależne od tego, w jakim celu planujesz ją przyjmować. Jeśli chcesz wzmocnić odporność, pij ją po łyżeczce dwa razy dziennie - najlepiej rano i wieczorem. W celu zwalczenia bieżącej infekcji nie zawadzi częstsze jej stosowanie. Postaraj się przyjmować ją trzy razy dziennie. Możesz także zwiększyć jej ilość i wlać do kieliszka.

Uważaj z przyjmowaniem antygrypiny, jeśli w tym samym czasie zażywasz leki lub antybiotyki zapisane przez lekarza. Skonsultuj z nim bezpieczeństwo picia zwłaszcza tej mieszanki zawierającej sok z grejpfruta. To owoce, które często wchodzą w reakcje z lekami, osłabiając lub nasilając ich działanie, a to wpłynie na proces leczenia.

Konsultacja ze specjalistą jest także niezbędna dla osób przyjmujących stałe leki na nadciśnienie, przeciwzakrzepowe oraz regulujące poziom cukru. W takiej sytuacji antygrypina może tylko zaszkodzić.

Pamiętaj również o tym, by antygrypinę zawsze przechowywać w lodówce - najlepiej w szklanym słoiku lub butelce. Dzięki temu zachowa świeżość przez około 3 dni. Po tym czasie bezpieczniej będzie przygotować nową dawkę napoju.

Domowy syrop na kaszel z imbiru i cytrynyInteria DIY

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas