Antygrypina – zyskująca popularność mikstura na wzmocnienie odporności

Antygrypina ro źródło witaminy C
Antygrypina ro źródło witaminy C123RF/PICSEL
  • Antygrypina to domowy sposób na wzmocnienie odporności oraz łagodzenie pierwszych objawów infekcji, w tym kataru, kaszlu oraz przeziębienia.
  • Specyfik ma przyjemny smak - z powodzeniem można zastąpić nim mniej lubiane syropy na bazie cebuli i czosnku.
  • Bazę stanowią cytrusy - zwłaszcza grejpfrut i pomarańcza, które wzbogaca się m.in. miodem, imbirem oraz kurkumą.

Antygrypina - czym jest?

Zobacz również:

    Skuteczność antygrypiny

    Jak przygotować domową mieszankę?

    Dodatek cytrusów w antygrypinie wspomaga odporność
    Dodatek cytrusów w antygrypinie wspomaga odporność123RF/PICSEL
    • 3 duże pomarańcze
    • 3 łyżki miodu
    • 8 ząbków czosnku
    • 1 łyżka startej lub mielonej kurkumy
    • 1 łyżka startego lub mielonego imbiru
    • szklanka chłodnej lub letniej wody
    1. Zacznij od dokładnego umycia, a następnie obrania i wypestkowania pomarańczy. Cząstki owocu wrzuć do blendera, dolej miód i wodę. Wrzuć także czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie zblenduj. Gotowy napój pij od razu lub przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
    • 1 duża cytryna
    • 1-2 pomarańcze
    • 1 grejpfrut
    • 2-3 łyżki miodu
    • 2 szklanki letniej wody
    1. Owoce umyj, obierz ze skórki, podziel na części i wrzuć do blendera. Dodaj szklankę wody i miód, a następnie dokładnie zblenduj.  Na koniec dodaj pozostałą porcję wody i ponownie miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
    • 3 duże grejpfruty
    • obrany 3 cm kawałek imbiru
    • 8 łyżek miodu
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka startej lub mielonej kurkumy
    1. Umyj grejpfruta, obierz go ze skórki i jak najdokładniej usuń znajdującą się na nim białą błonkę. Podziel owoc na kawałki i przełóż do blendera. Dodaj do niego pokrojony w plastry imbir, łyżkę kurkumy, obrane ząbki czosnku oraz miód.
    2. Całość zblenduj do powstania gładkiej konsystencji. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta - dolej odrobinę wody i ponownie zmiksuj. Jeśli jest gorzka, dosłodź kolejną łyżką miodu. Gotową antygrypinę stosuj 1-2 razy dziennie. Nadmiar z powodzeniem możesz przechowywać w lodówce.

    Stosowanie i przechowywanie antygrypiny

    Gotowy napój możemy przechowywać do 3 dni w lodówce
    Gotowy napój możemy przechowywać do 3 dni w lodówce123RF/PICSEL
    Domowy syrop na kaszel z imbiru i cytrynyInteria DIY
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?