Antygrypina – zyskująca popularność mikstura na wzmocnienie odporności

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Antygrypina ro źródło witaminy C
Antygrypina ro źródło witaminy C123RF/PICSEL
  • Antygrypina to domowy sposób na wzmocnienie odporności oraz łagodzenie pierwszych objawów infekcji, w tym kataru, kaszlu oraz przeziębienia.
  • Specyfik ma przyjemny smak - z powodzeniem można zastąpić nim mniej lubiane syropy na bazie cebuli i czosnku.
  • Bazę stanowią cytrusy - zwłaszcza grejpfrut i pomarańcza, które wzbogaca się m.in. miodem, imbirem oraz kurkumą.

Antygrypina - czym jest?

Skuteczność antygrypiny

Jak przygotować domową mieszankę?

Dodatek cytrusów w antygrypinie wspomaga odporność
Dodatek cytrusów w antygrypinie wspomaga odporność123RF/PICSEL
  • 3 duże pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka startej lub mielonej kurkumy
  • 1 łyżka startego lub mielonego imbiru
  • szklanka chłodnej lub letniej wody
  1. Zacznij od dokładnego umycia, a następnie obrania i wypestkowania pomarańczy. Cząstki owocu wrzuć do blendera, dolej miód i wodę. Wrzuć także czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie zblenduj. Gotowy napój pij od razu lub przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
  • 1 duża cytryna
  • 1-2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 szklanki letniej wody
  1. Owoce umyj, obierz ze skórki, podziel na części i wrzuć do blendera. Dodaj szklankę wody i miód, a następnie dokładnie zblenduj.  Na koniec dodaj pozostałą porcję wody i ponownie miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 3 duże grejpfruty
  • obrany 3 cm kawałek imbiru
  • 8 łyżek miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startej lub mielonej kurkumy
  1. Umyj grejpfruta, obierz go ze skórki i jak najdokładniej usuń znajdującą się na nim białą błonkę. Podziel owoc na kawałki i przełóż do blendera. Dodaj do niego pokrojony w plastry imbir, łyżkę kurkumy, obrane ząbki czosnku oraz miód.
  2. Całość zblenduj do powstania gładkiej konsystencji. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta - dolej odrobinę wody i ponownie zmiksuj. Jeśli jest gorzka, dosłodź kolejną łyżką miodu. Gotową antygrypinę stosuj 1-2 razy dziennie. Nadmiar z powodzeniem możesz przechowywać w lodówce.

Stosowanie i przechowywanie antygrypiny

Gotowy napój możemy przechowywać do 3 dni w lodówce
Gotowy napój możemy przechowywać do 3 dni w lodówce123RF/PICSEL
Domowy syrop na kaszel z imbiru i cytrynyInteria DIY
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na