Zalewajka
Prosta, sycąca i niezwykle smaczna zupa wiejska. Ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie. Wypróbuj przepis w wersji wegetariańskiej, który pochodzi z książki "Wiosna wege".

Składniki
- podstawowe:
- 500 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3–4 suszone grzyby
- dodatkowe:
- 100 g boczniaków lub pieczarek
- 5–7 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 łyżki mąki (pszennej, żytniej, owsianej, gryczanej)
- masło/olej rzepakowy/kokosowy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki chrzanu
- pół szklanki śmietany (dla wegan roślinnej)
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Marchewki, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Wrzucić warzywa, czosnek i przyprawy, posolić. Smażyć na dużym ogniu 5 minut, aż zaczną wydzielać aromat. Dodać suszone grzyby, pokrojony w kawałki por. Wlać wodę i gotować wywar 15 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15-20 minut.
Na suchą patelnię wsypać mąkę. Podpieczoną mąkę połączyć z wodą (pół szklanki), dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do zupy, mieszając. Gotować 5 minut.
Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na największym ogniu 3-4 minuty, aby zaczęły mięknąć. Zmniejszyć ogień. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją. Dodać do zupy. Następnie dodać chrzan, śmietanę i przyprawić do smaku. Można podgrzewać na małym ogniu, ale już nie gotować. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":
