Zalewajka

Prosta, sycąca i niezwykle smaczna zupa wiejska. Ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie. Wypróbuj przepis w wersji wegetariańskiej, który pochodzi z książki "Wiosna wege".

Zalewajka
Zalewajka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Marchewki, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Wrzucić warzywa, czosnek i przyprawy, posolić. Smażyć na dużym ogniu 5 minut, aż zaczną wydzielać aromat. Dodać suszone grzyby, pokrojony w kawałki por. Wlać wodę i gotować wywar 15 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15-20 minut.

Na suchą patelnię wsypać mąkę. Podpieczoną mąkę połączyć z wodą (pół szklanki), dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do zupy, mieszając. Gotować 5 minut.

Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na największym ogniu 3-4 minuty, aby zaczęły mięknąć. Zmniejszyć ogień. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją. Dodać do zupy. Następnie dodać chrzan, śmietanę i przyprawić do smaku. Można podgrzewać na małym ogniu, ale już nie gotować. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Okładka książki "Wiosna wege"
Okładka książki "Wiosna wege"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas