Reklama

Zalewajka

Prosta, sycąca i niezwykle smaczna zupa wiejska. Ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie. Wypróbuj przepis w wersji wegetariańskiej, który pochodzi z książki "Wiosna wege".

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3–4 suszone grzyby

Składniki - dodatkowe:

  • 100 g boczniaków lub pieczarek
  • 5–7 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki mąki (pszennej, żytniej, owsianej, gryczanej)
  • masło/olej rzepakowy/kokosowy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki chrzanu
  • pół szklanki śmietany (dla wegan roślinnej)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Marchewki, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Wrzucić warzywa, czosnek i przyprawy, posolić. Smażyć na dużym ogniu 5 minut, aż zaczną wydzielać aromat. Dodać suszone grzyby, pokrojony w kawałki por. Wlać wodę i gotować wywar 15 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15-20 minut.

Na suchą patelnię wsypać mąkę. Podpieczoną mąkę połączyć z wodą (pół szklanki), dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do zupy, mieszając. Gotować 5 minut.

Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na największym ogniu 3-4 minuty, aby zaczęły mięknąć. Zmniejszyć ogień. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją. Dodać do zupy. Następnie dodać chrzan, śmietanę i przyprawić do smaku. Można podgrzewać na małym ogniu, ale już nie gotować. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy