Zamiast masła

Do tej pory zamienników masła szukaliśmy głównie z powodu nietolerowania laktozy, chęci odstawienia produktów odzwierzęcych lub podczas odchudzania się. Teraz doszedł jeszcze argument ekonomiczny.

Musztarda stanowi świetną alternatywę dla masła
Musztarda stanowi świetną alternatywę dla masła123RF/PICSEL

Kromki bez tłuszczyku niektórym wydają się zbyt suche, a przez to niesmaczne. Okazuje się, że równie dobrze jak masłem, pieczywo można posmarować musztardą. Takie rozwiązanie proponowane jest też osobom walczącym z otyłością, które z powodu przyzwyczajenia nie są w stanie zrezygnować ze smarowania chleba. Ten dressing jest bowiem niskotłuszczowy i małokaloryczny, do tego przyspiesza przemianę materii. Ewentualnie sprawdzi się też majonez, choć to wersja niedietetyczna.

Inną alternatywę stanowi wykorzystanie przecieru lub koncentratu pomidorowego, co tylko wyjdzie nam na zdrowie.

Chleb z oliwą smakuje wyśmienicie
Chleb z oliwą smakuje wyśmienicie123RF/PICSEL

Ciekawym zamiennikiem kanapkowego tłuszczu jest też oliwa z oliwek. Taka wersja smakuje nawet dzieciom.

Czy to się jednak opłaca? Kostka masła to co prawda niemały wydatek, ale za słoiczek przecieru pomidorowego lub majonezu, w zależności od wagi, niekiedy zapłacimy więcej. Ponieważ jednak mają one wyrazisty aromat, używa się ich mniej, z tego samego powodu wystarczy posmarować kanapkę bardzo cienko, by poczuć ich smak.

Mimo wszystko trzeba mieć na uwadze, że zdaniem dietetyków nie powinniśmy eliminować masła z dziecięcych jadłospisów, o ile nie istnieją ku temu wskazania medyczne.

Jak zrobić masło ziołowe?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas