Zamienniki jajek w gotowaniu i pieczeniu

Istnieje wiele powodów, dla których ludzie chcą unikać jedzenia jajek – zdrowie, kultura, religia, upodobania i inne. Chociaż dodanie jajek sprawia, że większość potraw smakuje lepiej, nie znaczy to, że nie można się bez nich obyć. Co do smaku i konsystencji można tu dojść do pewnych kompromisów i niemal zawsze efekt jest podobny. Oto lista, która może być bardzo przydatna, kiedy próbujemy szukać zamienników jajek.

Zamienniki jajek
Zamienniki jajek© Photogenica

Tofu

Tofu zastosowanie
© Photogenica

Miksuj tofu do momentu, aż będzie zupełnie gładkie i kremowe, bez grudek i bryłek. Dzięki temu tofu połączy się odpowiednio z innymi mokrymi składnikami.

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy zastosowanie
© Photogenica

Szczególnie polecany do pieczenia ciast czekoladowych np. Brownie. Smak czekolady w brownie góruje nad smakiem musu jabłkowego, więc może on być bezpiecznie użyty i jest jednym z najlepszych zamienników w tym cieście.

Jogurt sojowy/jogurt naturalny

Jogurt sojowy
© Photogenica

Jeśli jesteś weganinem, możesz użyć zamiast jajek jogurtu sojowego lub naturalnego. Wystarczy dokładnie go ubić i dodać do ciasta.

Siemię lniane

Siemię lniane zastosowanie
© Photogenica

Zmiel siemię lniane w młynku do kawy i wymieszaj z wodą. Pozostaw do momentu, gdy mieszanka będzie miała konsystencję żelową, a następnie użyj.

Banany

Banany zastosowanie
© Photogenica

Wystarczy zmiksować banan na gładką masę i dodać do ciasta, jednak trzeba pamiętać, że ten zastępnik jajek zmieni smak brownie.

Woda

Woda zastosowanie
© Photogenica

Żelatyna

Żelatyna zastosowanie
© Photogenica

Kolejnym często stosowanym zamiennikiem jajek w pieczeniu ciast jest niesłodzona i niearomatyzowana żelatyna. Większość wegetarian woli dodawać w miejsce jajek substancję żelującą o nazwie agar – agar (nie żelatynę). Aby użyć żelatyny do wypieku ciast, zmieszaj 1 łyżkę żelatyny z 3 łyżkami letniej wody. Taką mieszankę możesz dodać do ciasta.

Ocet i proszek do pieczenia

Ocet i proszek do pieczenia zastosowanie
© Photogenica

Stosuj taki zamiennik jajek do pieczenia ciast, kiedy potrzebujesz więcej niż jedno jajko. Zmieszaj po 1 łyżce białego octu i wody w szklance. Dodaj do tego 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dobrze wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Teraz możesz użyć takiej mieszanki jako zamiennik jajka w twoim przepisie.

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana zastosowanie
© Photogenica

Mąka ararutowa

Mąka ararutowa
© Photogenica

Mąka sojowa(1 kopiasta łyżka mąki sojowej + 2 łyżki wody = 1 jajko)

Gazowany napój w puszce

Napój gazowany zastosowanie
© Photogenica

Średniej wielkości puszka napoju gazowanego (0,33 l) może być użyta jako zamiennik 3 jajek w pieczeniu. Ponadto, puszka takiego napoju to również zamiennik dla oleju, który potrzebny jest do większości mieszanek do robienia ciasta.

Sposób na panierkę
© Photogenica

Jeśli potrzebujemy panierkę z jajek i mąki, można zamiast jajek zmieszać mąkę z wodą, aby uzyskać pastę, której będziemy używać jak panierkę.

W przepisach na dania pikantne takie jak chlebek warzywny lub burgery często znajdziemy jajka, które spełniają w nich rolę środka wiążącego. W takim wypadku zamiast jajka możemy dodać ubite ziemniaki, bułkę tartą, ugotowane płatki owsiane, ugotowany ryż lub przecier pomidorowy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas