Składniki na 4 porcje: - główka kapusty (ok 500g.), - sól, - 200 g. pieczarek, - 100 g polędwicy łososiowej, - 2 opakowania twarożku z pieprzem (ok 150 g.), - 200 g śmietany, - 1 jajko, - 2 żółtka, - pieprz, - pęczek szczypiorku, - pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Oderwać zewnętrzne liście z kapusty. Główkę kapusty przeciąć na cztery części, ściąć głąb. Kapustę włożyć do naczynia przeznaczonego do gotowania w mikrofalówce, dodać 4 łyżki wody. Doprawić solą. Nakryć wilgotnym pergaminem. Gotować 4 minuty (moc: 600 watt). W tym czasie umyć pieczarki i pokroić na ćwiartki. Dodać do kapusty i wstawić do mikrofalówki na kolejne 3 minuty. Na sos: Polędwicę łososiową pokroić w kostkę. Zmieszać z twarożkiem, śmietaną, jajkiem, żółtkami. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na kapustę. Wstawić do mikrofalówki jeszcze jeszcze na 6 minut, gotowac pod przykryciem. Szczypiorek i pietruszkę umyć i drobno posiekać. Posypać po ugotowaniu. Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 2260 kJ/540 kcal