Zapiekana papryka
Bardzo prosty przepis.

Składniki:
- 2 czerwone papryki, - 2 żółte papryki, - 1 pęczek dymki, - 2 ząbki czosnku, - 2 gomułki mozarelli, - 0,5 l przecieru pomidorowego, - sól, pieprz, - kilka gałązek tymianku, - 1 łyżka masła, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i przekroić na ćwiartki. Mozarellę pokroić w plastry, ułożyć na przemian obie papryki z mozarellą. Cebulkę i szczypior posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i przetarty czosnek, dodać tymianek, zalać przecierem pomidorowym, chwilę pogotować. Sos przelać do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć na przemian obie papryki z mozarellą. Danie zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min. Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 5 osób.