Zapiekane awokado z jajkiem
Porcja dla 4 osób. Czas przyrządzania: 45 minut.

Składniki
- 2 awokado
- 4 jajka od kurki zielononóżki
- 100 g pokruszonego sera pleśniowego
- 200 g młodych liści szpinaku
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 2 pokrojone w kostkę pomidory malinowe bez skóry
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 3 łyżki prażonych orzeszków pinii
- olej z suszonych pomidorów z ziołami
- 4 kromki chleba wieloziarnistego
- do smaku:
- gałka muszkatołowa mielona
- pieprz biały mielony
- pieprz kolorowy ziarnisty
- sól morska
Sposób przygotowania:
Na patelni na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów smażymy cebulę, czosnek, szpinak, pomidory, orzeszki pinii i doprawiamy do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.
Awokado kroimy na połówki, wyjmujemy pestki, wkładamy ser pleśniowy, dodajemy jajko i wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (180°C).
Tak przygotowane zapiekane awokado podajemy ze szpinakiem i tostowanym pieczywem.
Przepis pochodzi z książki "Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", Robert Sowa. Wydawnictwo Burda książki. Premiera: 28 listopada 2018 r.
