Zapiekane młode ziemniaki w zielonym sosie
Aromatyczne pesto i smakowite ziemniaczki

Składniki na 1 porcję:
- 250 g małych młodych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka bazylii
- pół pęczka oregano
- 5 g orzeszków piniowych
- 10 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
- 10 g masła
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 2 plastry salami
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wymyć i wyszorować. Gotować w osolonym wrzątku ok. 15 minut. Czosnek obrać i pokroić. Z ziół oberwać liski i również pokroić. Czosnek zioła, orzeszki piniowe i parmezan zmiksować razem, dodać oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć ziemniaki i posypać je solą. Nakładać na talerz razem z szynką i salami. Do tego podawać sos.