Zapiekane młode ziemniaki w zielonym sosie

Aromatyczne pesto i smakowite ziemniaczki

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 1 porcję:

  • 250 g małych młodych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • pół pęczka oregano
  • 5 g orzeszków piniowych
  • 10 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz
  • 10 g masła
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 plastry salami Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze wymyć i wyszorować. Gotować w osolonym wrzątku ok. 15 minut. Czosnek obrać i pokroić. Z ziół oberwać liski i również pokroić. Czosnek zioła, orzeszki piniowe i parmezan zmiksować razem, dodać oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć ziemniaki i posypać je solą. Nakładać na talerz razem z szynką i salami. Do tego podawać sos.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas