Zapiekane muszle z ricottą
Wydaje się, że przygotowanie tego dania jest pracochłonne, ale nic bardziej błędnego. Przy odrobinie wprawy wystarczy godzina, a zachwyt domowników i gości gwarantowany!
Sposób przygotowania:
1. Posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku zeszklij na łyżce oleju. Dodaj passatę pomidorową, duś 10 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem.
2. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC. Szpinak poszatkuj, zblanszuj, osącz i ostudź. Połącz z ricottą, drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku i połową startej na tarce mozzarelli. Dodaj jajko oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszaj.
3. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Surowe muszle napełnij farszem. Ułóż w naczyniu. Polej sosem pomidorowym. Piecz około 25 minut. Posyp z wierzchu pozostałą startą na tarce mozzarellą. Piecz jeszcze 10 minut.