Zapiekane pyrki faszerowane szynką
Doskonałe na przystawkę!
Składniki:
- szynka np. od Dawien Dawna firmy Gzella - 150g
- ziemniaki duże - 4 szt.
- cebula - 1 szt.
- pieczarki - 6 szt.
- masło - 1 łyżka
- kapary - 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn - 1 gałązka
- jajka - 2 szt.
- ser żółty - 50g
- pieprz czarny grubo zmielony do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać.
2. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem.
3. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut). Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.
Smacznego!