Reklama

Reklama

Zapiekane pyrki faszerowane szynką

Doskonałe na przystawkę!

Składniki:

  • szynka np. od Dawien Dawna firmy Gzella - 150g
  • ziemniaki duże - 4 szt. 
  • cebula - 1 szt.
  • pieczarki - 6 szt.
  • masło - 1 łyżka                                                                     
  • kapary - 1 łyżeczka
  • świeży rozmaryn - 1 gałązka
  • jajka - 2 szt.
  • ser żółty - 50g                                                                                                                
  • pieprz czarny grubo zmielony do smaku

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać.

Reklama

2. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem.

3. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut). Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje