Reklama

Reklama

Zapiekanka

Skrzydełka umyj, natrzyj majerankiem i słodką papryką, odstaw do lodówki na godzinę.

Składniki dla 4 osób:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 40 dag młodych ziemniaków
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka umyj, natrzyj majerankiem i słodką papryką, odstaw do lodówki na godzinę. Ułóż je na rozgrzanym tłuszczu i smaż z obu stron. Podlej wodą, przykryj, duś 30 minut. Ziemniaki wyszoruj, pokrój w plastry, wymieszaj z olejem, rozmarynem, solą i tymiankiem. Fasolkę ugotuj.

2. W naczyniu żaroodpornym układaj kawałki masła, skrzydełka z kurczaka z sosem ze smażenia, na nich ziemniaki i fasolkę, posyp posiekaną natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem, na wierzchu rozłóż plastry boczku. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje