Zapiekanka
Skrzydełka umyj, natrzyj majerankiem i słodką papryką, odstaw do lodówki na godzinę.
Składniki dla 4 osób:
- 12 skrzydełek z kurczaka
- 40 dag młodych ziemniaków
- 40 dag fasolki szparagowej
- 30 dag boczku wędzonego
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki oleju
- 6 gałązek natki pietruszki
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka umyj, natrzyj majerankiem i słodką papryką, odstaw do lodówki na godzinę. Ułóż je na rozgrzanym tłuszczu i smaż z obu stron. Podlej wodą, przykryj, duś 30 minut. Ziemniaki wyszoruj, pokrój w plastry, wymieszaj z olejem, rozmarynem, solą i tymiankiem. Fasolkę ugotuj.
2. W naczyniu żaroodpornym układaj kawałki masła, skrzydełka z kurczaka z sosem ze smażenia, na nich ziemniaki i fasolkę, posyp posiekaną natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem, na wierzchu rozłóż plastry boczku. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Czas przygotowania: około 2 godziny