Zapiekanka

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Polej olejem, przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i papryką.

Zapiekanka z mięsem mielonym
Zapiekanka z mięsem mielonym Picsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 pomidory 
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • płaska łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Polej olejem, przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i papryką. Wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce. Pomidory pokrój w plastry.

2. Mięso mielone przypraw solą i pieprzem, natkę posiekaj. W naczyniu żaroodpornym układaj część ziemniaków, mięso, kolejną warstwę ziemniaków, ser, pomidory. Całość przykryj ziemniakami. Piecz w temperaturze 200⁰C przez 40 minut pod przykryciem, a bez przykrycia do miękkości ziemniaków.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Jak dokładnie obrać pomidora? TV Interia
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas