Zapiekanka
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Polej olejem, przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i papryką.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag mięsa mielonego
- 20 dag żółtego sera
- 3 pomidory
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany
- płaska łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Polej olejem, przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i papryką. Wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce. Pomidory pokrój w plastry.
2. Mięso mielone przypraw solą i pieprzem, natkę posiekaj. W naczyniu żaroodpornym układaj część ziemniaków, mięso, kolejną warstwę ziemniaków, ser, pomidory. Całość przykryj ziemniakami. Piecz w temperaturze 200⁰C przez 40 minut pod przykryciem, a bez przykrycia do miękkości ziemniaków.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny