Ciasto na Boże Ciało przygotowuję w 20 minut. Jest zdrowe i nie wymaga pieczenia

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jogurtowiec to idealne ciasto na upalne dni. Przygotujesz go w 20 min
Jogurtowiec to idealne ciasto na upalne dni. Przygotujesz go w 20 min Hem/REPORTEREast News

Lekko, szybko i bez piekarnika. Jogurtowiec to idealny wypiek na lato

Jak przygotować jogurtowiec? To prostsze niż myślisz

  • 600 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, np. greckiego)
  • 200 ml śmietanki 30 proc. lub mleka kokosowego (opcjonalnie, dla kremowości)
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki żelatyny lub agaru
  • 300 g świeżych owoców (np. truskawki, maliny, jagody)
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (lub herbatników)
  • kilka listków mięty do dekoracji
  1. Biszkopty ułóż w formie (np. tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Jogurt wymieszaj ze śmietanką i miodem.
  3. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody (nie gotuj), ostudź, a następnie dodaj do masy jogurtowej, dokładnie mieszając.
  4. Połowę masy wylej na biszkopty, ułóż część owoców, zalej resztą masy i udekoruj pozostałymi owocami na wierzchu.
  5. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aż stężeje.
Kobieta trzyma miskę wypełnioną czerwonymi truskawkami
Do przygotowania jogurtowca najlepiej wykorzystać sezonowe owoce123RF/PICSEL
"Ewa gotuje": Ciasto czekoladowe z wiśniamiPolsat