Zapiekanka a'la musaka
Ziemniaki w roli głównej

Składniki
- 8 ziemniaków
- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 500 ml gotowego sosu beszamelowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 15 dag tartego żółtego sera
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- olej do smażenia
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry, podrumienić na 2 łyżkach oleju, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.
Papryki umyć, oczyścić, pokroić w krążki. Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć osobno na łyżce oleju, dodać roztarty czosnek, przyprawy i mięso, przesmażyć. Wlać pomidory z zalewą i przecier, wymieszać.
Farsz rozłożyć na ziemniakach, udekorować pieczarkami i papryką, zalać beszamelem, posypać serem. Zapiekać 30 min w temp. 180ºC.