Zapiekanka à la pizza
Masz niewiele czasu, by ugotować dwudaniowy obiad? Polecamy szybką, tanią i smaczną zapiekankę!
Składniki:
- 30 dag mielonego mięsa,
- 3-4 ziemniaki,
- po kilka plasterków bakłażana i cukinii,
- po pół czerwonej i żółtej papryki,
- biała część pora,
- mała cebula,
- 4 jajka,
- pół szklanki śmietany 18-proc.,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki startego żółtego sera,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż ziemniaki, oprósz solą.
2. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone włóż do miski, wbij jedno jajko, dodaj cebulę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem, wyrób. Rozłóż na mięsie, wyrównaj.
3. Papryki umyj, oczyść, pokrój w cienkie paski. Por oczyść, pokrój na plasterki. Na mięsie porozkładaj plasterki bakłażana, cukinii i paprykę. Posyp porem.
4. Pozostałe jajka roztrzep ze śmietaną, serem, oprósz solą i pieprzem. Sosem polej zapiekankę. Piecz ok. 40 min w 175°C, aż wierzch się zarumieni.
Czas przygotowania 75 min, ilość porcji 4, cena za porcję 3 zł.